Som I måske kan huske, så skrev jeg for nogle uger siden et rimelig personligt indlæg omkring hud, og hvordan jeg hele mit liv har kæmpet med svær eksem. Jeg har som noget nyt prøvet at skære mælkeprodukter ud af min kost, og hold da op, hvor er det svært :-) Men heldigvis har min hud det bedre end nogensiden før, så det er bestemt en kæmpe motivation for at fortsætte, også selvom jeg nogle dage føler, at jeg går to skridt frem og et tilbage. Tusind tak for alle jeres kommentarer på mit tidligere indlæg – det betyder meget! Hudlidelser er jo ikke det mest sexede i verden, og generelt hersker der nok et tabu omkring det, men lad mig endelig vide, hvis I vil høre mere og om det kunne være interessant med et helt seperat blogindlæg om det.
Og nu til det, som det egentlig handler om… Nemlig OST. Jeg er ret stor fan af stort set alle slags ost, men synes også det er interessant at eksperimentere med, hvordan man kan lave ost uden mælkeprodukter. Jeg vil dele en opskrift på en nøddeost – faktisk er opskriften med i bogen FERMENTERING 2.0, og det er nok en af mine favoritter… For denne ost smager simpelthen så godt, og jeg er nok blevet en smule afhængig af den. Der er ikke tale om en fast ost – den minder nok mere om en smøreost i både smag og konsistens. Jeg bruger den på brød, knækbrød, som dip til grøntsager eller i sandwich.
Opskriften er lavet med kimchi – deraf navnet kimcheese, men det kan du sagtens undlade og i stedet smage den til med fx. hvidløg, urter, citronskal, chili… eller noget helt andet.
{ KIMCHEESE / OST LAVET AF CASHEWNØDDER }
225 g usaltede cashewnødder
4 spsk valgfri kimchi
5 g groft havsalt
1-2 spsk vand
Kom cashewnødderne i en skål, og sæt dem i blød i koldt vand i 12 timer. Hæld vandet fra nødderne, kom dem i foodprocessoren, og kør den, til olien trækker ud af nødderne, og det hele smelter sammen til en fin og glat puré (ønsker du en helt glat kimcheese, kan du blende kimchien med på dette stadie i stedet for at tilsætte den bagefter).
Hæld nøddepuréen i en røreskål, tilsæt finthakket kimchi, salt og 1-2 spsk vand, og rør godt rundt.
Kom kimcheesen i patentglasset, og luk det.
Lad din kimcheese fermentere i 2-3 dage, ideelt set ved en temperatur på mellem 18 og 20 grader. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere.
Smag på kimcheesen efter 2 dage. Mangler der lidt syrlighed i smagen, så lad den fermentere videre, og smag på den hver dag. Du kan stille din færdige kimcheese på køl i glasset som den er, men hvis du gerne vil have en fastere konsistens, kan du komme den i et rent ostelærred og vride overskydende væske ud. Så får kimcheesen samtidig ostefacon.
Stil din kimcheese på køl. Den er nu spiseklar – og du kan jo bruge den som en del af et ostebord, som jeg har gjort på billederne sammen med frugt, knækbrød, oliven, dadler, nødder… osv. Perfekt som en overdådig dessert – måske til nytår?
5 kommentarer
Hvor køber man kimchi henne? ;)
Jeg vil anbefale at lave det selv: https://www.thefoodclub.dk/guide-til-kimchi/
Hej Ditte
Prøvede at lave opskriften med hasselnødder, men minihakker kunne ikke lave dem til glat pure. Kimcheese er stadig blevet god, men er på udkog efter en food processor. Har kigget en del på magimix, har du en god anbefaling til en foodprocessor som kan lave en del vegetarmad og nøddepure:-)
Mh
Bine
Du skriver at man kan undvære kimchi.
Kan man bruge sauerkraut istedet? Og er det afgørende for processen at tilsætte noget synet, eller syrner nødder/urter/salt selv, efter få dage?
Mvh
Morten
Hej Ditte
Tak for dejlig opskrift på nøddeost.
To gange ud af tre har jeg desværre oplevet at der er kommet mug på overfladen efter at den har fermenteret og stået på køl 1-2 uger. Har du nogen idé om hvorfor det sker? Kan det skyldes at det fermenterer for længe? Jeg vil tro det har fermenteret 4-5 dage.
Jeg har ikke kimchi så jeg bruger hjemmelavet sauterkrat. Kan det give problemer med mugdannelse?
På forhånd tak
Lars Henrik