I morges var jeg i Go’ morgen Danmark og lave kager uden hvidt tilsat sukker – men i stedet med tørret og frisk frugt. Jeg lavede i alt tre kager; en choko/orange-kage, blåbær-muffins med banan og verdens bedste træstammer, og alle opskrifterne vil jeg dele med jer her. Jeg er naturligvis klar over, at både frisk og tørret frugt indeholder frugtsukker, der ligesom alm. sukker ikke er sundt i for store mængder. Heldigvis er disse lækkerier ikke nogle, som man kan spise særlig mange af før den søde trang er stillet, og som med alle andre lækkerier, så er dette selvfølgelig ikke nogle, som skal indtages i store mængder :-) Udover at kagerne er sukkerfrie, så er de også mælke- og glutenfrie.
Hjemmelavede træstammer, ca. 8 stk.
Marcipan:
100 g mandler
3 store, bløde dadler uden sten
Dadel/rom-fyld:
125 g store, bløde dadler uden sten
30 g hasselnødder
15-20 g god, mørk kakao
ca. 2 tsk god rom eller romessens – smag til undervejs
Andet:
ca. 35-40 g mørk chokolade, 85%
Start med at lave marcipan – kom mandlerne i en foodprocessor, og blend dem til groft mel. Tilsæt tre dadler uden sten, og blend igen indtil massen er homogen. Ønsker du en fuldstændig fin marcipan, så blend i længere tid. Stil marcipanen på køl i ca. 20 minutter. (marcipanen kan også rulles til kugler, evt. tilsat smag fx. citron/appelsinskal, lakrids, mint, og overtrækkes med chokolade, og bruges som konfekt)
Kom alle ingredienserne til fyldet i en foodprocessor, og blend indtil massen er helt samlet og nødderne er blendet fint – smag massen til.
Form fyldet til små pølser (alt efter hvilken størrelse du ønsker).
Rul marcipanen tyndt ud – det er nemmest at gøre mellem et stykke bagepapir. Lav én træstamme ad gangen – læg en pølse på et stykke udrullet marcipan og rul forsigtigt marcipanen rundt om. Skær enderne pænt til og gentag processen indtil al marcipanen er brugt op.
Smelt chokoladen og dyp enderne i chokolade – stil træstammerne i køleskabet, og servér dem helst direkte fra køl.
Muffins med blåbær & banan, 8 stk.
Disse muffins er super lækre og har en virkelig dejlig smag – de holder sig gode og friske i ca. 2-3 dage.
Dej:
2 modne bananer
3 æg
50 g kokosolie
150 g alm. mandelmel
25 g kokos
1 tsk bagepulver
skal fra 1 økologisk citron, revet
100 g blåbær, friske eller frosne
2 spsk mandler eller pistacienødder, grofthakkede
Tænd ovnen på 200 grader, varmluft.
Kom banan, æg og kokosolie i en blender eller foodprocessor, og blend, indtil massen er ensartet.
Bland mandelmel, kokosmel, bagepulver og citronskal sammen, og vend det godt rundt med bananmassen. Tilsæt til sidst blåbær til dejen.
Fordel dejen i muffinforme af papir og drys med hakkede mandler/pistacienødder – bag kagerne i ovnen i ca. 15-20 minutter, eller til de er gennembagte.
Choko-orange-kage med hasselnødder, 8-10 personer
Det lyder måske en anelse mærkeligt at koge appelsiner, men tro mig – det giver kagen en dejlig smag og fugtig konsistens.
Ingredienser:
2 øko appelsiner
200 g alm. mandelmel
5 spsk god, mørk kakaopulver
6-8 bløde dadler uden sten
2 spsk kokosolie
6 æg
1 tsk ren vaniljepulver
1 tsk bagepulver
4 spsk hasselnødder
Kom de hele appelsiner i en gryde med vand, til de er dækket – kog dem, til de er møre, ca. 1½ time, og lad dem køle af. Skær appelsinerne over, og fjern eventuelle kerner. Kom appelsinerne med skal i en blender, og blend indtil de har konsistens som puré.
Tilsæt de øvrige ingredienser (undtagen hasselnødderne), og blend indtil dejen er ensartet.
Hæld dejen i en springform, beklædt med bagepapir, Ø 22 cm. Hak hasselnødderne og drys dem på toppen.
Bag kagen i ovnen ved 175 grader i ca. 40-45 minutter, eller til den er gennembagt.
Lad kagen køle helt af i formen. Kagen kan holde sig i ca. 2-4 dage og bliver næsten bedre dag for dag.
Har du fået lyst til flere af denne type opskrifter, så husk at jeg har udgivet en bog “Sunde Søde Sager” – læs mere her på Saxo.com.
26 kommentarer
Alt må afprøves :D
God idé og god fornøjelse :-)
Rigtig lækker choko-orange-kage, den var et hit herhjemme! :-)
Dejligt at høre – jeg er også helt vild med den :-)
Vidunderlig smuk bagværk med fantastisk smag :)
Lige til påske bordet.
Pip pip.. gok gok.. og rigtig skøn påske herfra.
Tusind tak, Birgit – og ja, de er helt perfekte til påsken…. især træstammerne ;-)
Tak for 3 lækre opskrifter! Jeg skal igang med at afprøve dine opskrifter i påsken.
Det var igen en stor fornøjelse at følge dig i Go’ morgen Danmark, du var og er mega sej, Ditte :-)
Tusind tak, Inger – jeg sidder selv og nyder et stykke kage fra Go’morgen Danmark i går :-) Rigtig god påske til dig.
Ser vildt lækkert ud – elsker kombinationen af orange og kakao/chokolade. Når du skriver alm. mandelmel – er det så rå blendede mandler?
Kan muffins fryses?
Det vil jeg tro (har ikke prøvet)
Glæder mig til at prøve choko-kagen:) Skal appelsinerne koges med skræl?
Ja, de skal koges og blendes med skræl – det giver den gode smag til kagen. Husk at vælge øko appelsiner. God fornøjelse.
Kan du nævne en erstatning til dadlerne? Og kan man bruge en anden type mel?
Sidste ting – skal det være økologiske appelsiner?
Hej Ditte. Tak for de fine opskrifter! Hvor længe vil du skyde på at træstammerne kan holde sig? Skal lave en stor potion til min datters barnedåb og det ville være godt at vide hvor længe i forvejen jeg kunne slippe afsted med at lave dem ;)
Jeg tror de kan holde ca. 5-6 dage – de er selvfølgelig bedst de første par dage, men de holder sig fint på køl :-) God barnedåb.
what language is this in? I am trying to translate some of the recipes
It’s Danish :)
Hej, de ser alle lækre ud :) jeg vil forsøge mig med dine muffins. er det mandelmel fra funktionel mad? eller helt almindeligt mandelmel?
på forhånd tak :)
Jeg bruger helt almindelig mandelmel… og altså ikke fra funktinel mad :-)
Hej,
Jeg vil prøve at bage dine banan/blåbær muffins til min søns sukkerfrie fødselsdag i børnehaven.. Kan jeg erstatte mandelmelet med hvedemel uden at ødelægge opskriften? Mvh Naja
Hej Naja,
Nej, du kan ikke erstatte mandelmel for hvedemel – hvedemel har en en helt anden suge- og bageevne. Men jeg er helt sikkert på, at du nemt kan finde andre muffinsopskrifter med blåbær, som er bagt med hvedemel istedet for mandelmel.
Jeg vil gerne spørge hvilken slags kokosmel er det ? Alm revet gammelsdGa-, eller specialfremstillet fintmalet kokosmel ?
De ser ud til at kunne bruges til sukkerfri vuggestue – fødselsdag
Helt alm. revet kokosmel :-)
Kan man undvære kokos olie :)? Evt bruge noget andet ?
Du kan sagtens bruge fx. smør :-)