Jeg er bidt af en gal blender… hvilket nok er derfor, at jeg har skrevet en bog ved navn BLENDER….men jeg blender hver eneste dag til morgenmad og er, hvad jeg selv vil betegne, afhængig af min morgengreenie.
Udover at have skrevet bogen BLENDER i samarbejde med Søren Ejlersen fra Aarstiderne, så er jeg også en del af Aarstidernes produktudvikling, hvor jeg en dag om ugen arbejder med udvikling af opskrifter til det flydende univers – dvs. juice- og blenderkasser.
Det, at blende er en effektiv og genial måde at få flere grøntsager ind i hverdagen på – frugter og grøntsager er en fantastisk kilde til vitaminer, mineraler og antioxidanter, som din krop sætter kæmpe stor pris på. Der findes et hav af forskellige blendere på markedet, fra de billige til de dyreste supermodeller og jeg får ofte spørgsmål omkring hvilken blender der er bedst. Den væsentligste forskel på blendere i smoothie- og greenie-sammenhæng er, om de kan blende de grovere grøntsager såsom rødbeder og gulerødder, og i så fald hvordan strukturen på det blendede resultat er, når du har kørt de hårde en tur i maskineriet. Isterninger er også en vigtig del af dine greenies og smoothies (hvis du ikke bruger frosne råvarer), og her er det også afgørende, hvordan din blender arbejder. For det bedste resultat anbefaler jeg en højhastighedsblender, men har du en billigere model, så hold fast i den, for den kan sagtens bruges – sørg blot for at skære dine grove grøntsager ud i små stykker og kom isterninger i glasset i stedet for at blende dem med.
Et andet af de helt store spørgsmål når du blender er: Forsvinder de naturlige antioxidanter, vitaminer og mineraler, når man blender frugter og grøntsager? Meget tyder på, at der sker et mindre tab af vitaminer, når man blender. Der vil være en naturlig afgivelse af vitaminer og antioxidanter – ligesom når du bider i et æble eller en gulerod, fordi lys og ilt “stjæler” indholdsstoffer. Mineralerne er ikke lige så lys-og iltfølsomme som vitaminer og antioxidanter, og det er derfor ikke mineralerne du skal spekulere på, når du blender. Noget af det gode ved at blende frugt og grønt er, at hvert eneste fiber bliver udnyttet, selv de mættende kostfibre og vitaminer under skrællen og i frugtkødet bliver brugt. Det, der sker, når man blender er, at cellevæggende og membranerne i den enkelte råvare bliver brudt og ødelagt, og derved kan vores kroppe bedre optage vitaminer og antioxidanter.
{ Morgengreenie med spinat & broccoli }
2 små glas
Hvis din blender ikke er super kraftig, så lad spinat og broccoli tø en smule op inden det blendes. Jeg kan godt lide at lave en rimelig tyk greenie og hælde den i en skål og toppe med granola eller anden knas – juster selv med væske alt efter hvilken konsistens du ønsker. Jeg bruger en kombination af spinat og broccoli, da grønne grøntsager bidrager med masser af gode fibre, som er gavnlige for vores fordøjelse og medvirker til, at vores mave fungerer godt. Den grønne farve i grøntsagerne skyldes stoffet klorofyl. Klorofyl menes at være forbyggende i forbindelse med visse former for kræft, og jo mørkere grøn grøntsagen er, des mere klorofyl indeholder den.
100 g frossen spinat
100 g frossen broccoli
50 g squash
1 moden banan
ca. 2-3 dl væske, fx. vand, mandelmælk eller kold te (jeg bruger 1 dl mandelmælk og 1 dl kold pebermyntete)
5-8 g frisk ingefær
1 tsk stødt kanel
1 tsk lakridspulver
Valgfrit:
Tilføj 1 tsk peanutbutter, et par mynteblade, skal fra 1/4 citron og 1 tsk hvedegræspulver
Kom alle ingredienserne i en kraftig blender og blend det hele godt sammen til en ensartet masse – ca. 1 minut. Tilsæt mere væske, hvis du ønsker en tyndere konsistens. Fordel greenien i en skål og top med et par skefulde granola.
{ Blåbærdrøm med ingefær & cashewnødder }
2 små glas
100 g frosne blåbær
50 g frossen broccoli
1 moden banan
5-8 g ingefær
2 spsk rå cashewnødder
1 tsk chiafrø
1 tsk stødt kanel
1/4-1/2 tsk stødt kardemomme
2-3 dl vand (eller mælk)
Skræl bananen, og skær den i passende stykker. Kom alle ingredienser i blenderen, og blend til en ensartet og cremet konsistens. Server straks.
{Kakaoshake med vanilje & jordbær }
2 små glas
En cremet choko-drik, som både mætter og stiller den søde sult – brug den som morgenmåltid eller som et mellemmåltid.
50 g frossen broccoli eller blomkål
1 moden banan
200 g frosne jordbær
2 spsk kakaopulver
1 tsk ren vaniljepulver
ca. 3-4 dl mandelmælk
Skræl bananen, og skær den i passende stykker. Kom alle ingredienser i blenderen, og blend til en ensartet og cremet konsistens. Server straks.
TIP til rengøring af blender: Efter brug skylles blenderen, derefter fyldes den halvt op med varmt vand og der tilsættes et par dråber opvaskemiddel – tænd for blenderen og blend i ca. 20-30 sek, hvorefter din blender er ren og skinnende.
6 kommentarer
Kære Ditte! Jeg ville ønske jeg havde råd til at investere i en Blendtec eller Vitamix blender… Har nu overvejet en billigere model i form af Wilfas Raw Fuel blender. Er det en blender du kan anbefale til greenies og smoothies som disse? Kh
Jeg kan bestemt anbefale RAW FUEL fra Wilfa – den har jeg brugt rigtig mange gange, og bruger den en gang om ugen hos Aarstiderne… den er super god :-) KH Ditte
Sikke et skønt indlæg! Jeg er også afhængig af min blender, elsker greenies og er altid på udkig efter nye opskrifter. Og så elsker jeg at læse om alt det gode, greenies kan tilføre kroppen :-) Kan i øvrigt tilføje, at jeg også er rigtig glad for min RAW FUEL blender fra Wilfa.
Dejligt at høre :-) Tak fordi du læser med!
[…] de fleste morgener spiser jeg en greenie, men ind imellem kan jeg godt lide en skål med yoghurt toppet med frisk frugt og sprød granola. […]
Hej Ditte. Må man godt bruge frosne bær direkte fra fryseren, eller skal de have et opkog inden brug pga bakterier.?
Mvh Anne Cecilie