I vores kogebog, KRYDRET, har vi naturligvis et kapitel med grøntsagsretter, da Anne og jeg har en stor kærlighed til grøntsagerne. Flere og flere mennesker vælger at leve vegetarisk eller at have et par dage om ugen, hvor de kun spiser grøntsager. Sådan ser virkeligheden også ud hjemme hos os.
Vil du gerne have flere grønne retter ind i dit liv, så prøv at starte i grøntafdelingen, når du køber ind. Tjek, hvad der er i sæson, og lad dit måltid spinde omkring det. Fælles for alle grøntsagsretterne i vores nye bog er, at de ikke bare er fulde af velsmag, men også mætter godt. De kan altså fint gøre det ud for et selvstændigt måltid, men du kan også sagtens bruge dem alle sammen som tilbehør til fisk, skaldyr eller kød. De fleste af dem er i øvrigt også velegnede til madpakken. Grøntsager, krydderier og krydderurter går hånd i hånd. Mange grøntsager smager så mildt og dejligt, at de har godt af at få et drys med krydderibøssen. Vi er begge store tilhængere af auberginer, squash, græskar, søde kartofler og kål, og fælles for disse grøntsager og rodfrugter er, at de har rigtig godt af at få en masse, varme, fedtstof, krydderier, knas og urter. Det er, som om de suger al den gode smag til sig, især fra krydderurter og krydderier.
Jeg vil dele én af mine favorit-opskrifter fra bogen med jer – en skøn, lækker ret, som er inspireret fra en restaurant midt i Marrakech, Nomad, hvor vi efterhånden har spist en del gange. Squashfritterne er perfekte som en lun forret eller frokostret – og du kan sagtens lave en stor portion og varme fritterne op dagen efter i ovnen.
{ Sprøde squashfritter med avocaodcreme }
4 personer
1 squash, ca 300 g
2 æg
½ dl mælk
100 g hvedemel
1 tsk bagepulver
150 g majskerner
½ rød chili (kom mere eller mindre i efter smag og behag)
2 forårsløg
saft fra en lime
flagesalt og friskkværnet peber
smagsneutral olie til stegning
Avocadocreme:
1 dåse hvide bønner
2 modne avocadoer
2 spsk tahin
2 fed hvidløg
2 tsk spidskommen
flagesalt og friskkværnet peber
1 tsk honning
saft fra 1 citron
50 g pinjekerner
granatæblekerner til pynt
frisk mynte til pynt
Riv squashen på et rivejern og pisk æg og mælk sammen i en skål. Tilsæt mel og bagepulver og rør det hele godt sammen. Rens chilien og hak den sammen med forårsløgene. Kom majskerner, chili, forårsløg, limesaft, salt og peber i dejen og rør den godt sammen. Tilsæt evt. lidt krydderurter for ekstra smag. Lad dejen hvile i ca. 25-30 minutter på køl – imens laves avocadocremen.
Dræn bønnerne og kom dem i en blender eller foodprocessor sammen med kødet fra de modne avocadoer. Tilsæt de øvrige ingredienser og blend det hele godt sammen – smag til med salt, peber, honning og citron. Rist pinjekernerne på en tør, varm pande, til de begynder at få farve. Tag dem af varmen og lad dem køle helt af. Hak mynten fint og drys den over avocadocremen inden servering sammen med granatæblekerner og pinjekerner.
Sæt med en ske små klatter af squashdejen på en varm pande med rigeligt olie og steg dem, til de er sprøde og gyldne. Vend dem forsigtigt og steg dem færdigt på den anden side. Servér dem med avocadocreme.
12 kommentarer
Muligvis er lidt dumt spørgsmål, men jeg er lidt i tvivl om hvad majskerner er? Jeg tænker ikke det er den slags, man laver popcorn af?
Præcis – ikke tørrede majskorn… men majs fra kolbe, dåse eller frost :-)
Ok troede ikke det var så enkelt Tak for svar. De må prøves
Hvor kommer pinjekernerne ind?
UPS! De er nu skrevet ind i ingredienslisten :-)
1 squash – de findes i rigtig mange størrelser. Nogle er flere kg. Kan du hjælpe lidt med mængde?
Ca. 300 g :-)
Damn, den advokadocreme er god
Juhuuuuuuu – fedt at høre :-)
Hej Ditte;-)
Først vil jeg lige sige, at din nye bog Krydret er fantastisk…Tak;-)
Jeg har lavet saltede citroner med kanel og peber. Men der bliver ved med, at dannes tryk i glasset. Det kan jeg ikke forstå. Ved du hvorfor?
Mvh Pia
Dejligt at høre – tusind tak. Hvor mange dage har citronerne stået? Det er vigtigt at åbne glasset de første 5-6 dage, da der vil dannes tryk i glasset…
De har stået fra den 20 sept. Så det passer jo, med det du siger:-) Troede bare der skulle gå lidt længere, inden man måtte åbne låget;-) Skal jeg blive ved med at åbne låget indimellem?