Jeg har ventet et helt år på at lave denne kraut igen, for endelig er hyldeblomsterne sprunget ud – jeg er så heldig at have en have fyldt med de smukke og aromatiske hyldeblomster, så derfor lavede jeg forleden aften en stor portion kraut, som er klar til at spise om ca. 28 dage. Hvis du endnu ikke har prøvet kræfter med fermentering eller kraut, så kan jeg på det varmeste anbefale denne opskrift – den smager og dufter himmelsk. Jeg håber at nå at lave en stor portion mere mens der stadig er friske hyldeblomster, så jeg i løbet af de mørke og kolde måneder kan spise en bid sommer.
{ SOMMERKRAUT MED HYLDEBLOMST }
1 l
800 g spidskål
150 g squash, gerne gul
20 g saltede citrusfrugter, alternativt rå
4 skærme hyldeblomst
20 g groft havsalt
Start med at skylle kål og squash. Fjern de to yderste blade fra kålhovederne, skyl dem godt, og
læg dem til side til senere brug. Skær kålhovederne i kvarte, og fjern den inderste kerne fra hver kvarte. Snit kålen i helt tynde strimler. Skær squash og citrusfrugter i små tern. Kom kål, squash og citrusfrugter i en stor skål, og tilsæt saltet. Skyl hyldeblomstskærmene grundigt, og kasser de kraftige stilke. Kom blomsterne i skålen. Læg kræfter i og massér saltet ind i kålblandingen med rene hænder, til blandingen afgiver sin saft. Det tager ca. 5 til 10 minutter.
Hæld kålblandingen ned i patentglasset (1l) sammen med den udvundne saft, der nu udgør saltlagen. Pres det hele godt ned i glasset med dine hænder, så kålblandingen dækkes helt af saltlagen. Hvis du har masseret kålen tilstrækkeligt, vil der være nok lage til at dække al kålen.
Find de yderste kålblade frem og fold dem sammen, så de passer til glassets bredde. Læg dem omhyggeligt ned over kålen i patentglasset, og pres dem ned under lagen, så kålbladene ligger som et beskyttende låg.
Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i patentglasset, luk det, og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted.
Lad kålen fermentere i 21 til 28 dage, ideelt set ved en temperatur på mellem 18 og 20 grader. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere.
Glasset skal i starten åbnes hver dag for at frigive det tryk, fermenteringsprocessen danner. Det er særligt vigtigt i de første 5 til 7 dage, hvor fermenteringen går stærkt, og kålen bobler af kuldioxid. Når det ikke bobler så intenst mere, kan du nøjes med at åbne glasset med flere dages mellemrum, og til sidst undlade det helt. Smag på kålen på den 21. dag eller før, afhængigt af temperaturen. Hvis den ikke er sur nok, kan du lade den fermentere videre. Smag på den løbende indtil den 28. dag, hvor den bør være klar. Stil din kraut på køl. Den er nu spiseklar.
Lad mig endelig vide, hvis du har spørgsmål til fermentering – og jeg vil naturligvis også gerne vide, hvis du har prøvet kræfter med denne opskrift eller måske en helt anden, som du har lyst til at dele med mig.
18 kommentarer
Sommerkraut med hyldeblomst lyder rigtig lækker og skal helt sikkert prøves. Men er det nødvendigt at skylle hyldeblomstskærmene inden brug? Mister man ikke blot blomsterpollen, som giver smag?
Det bestemmer du selvfølgelig selv :-) Jeg skyller mine, så der ikke er så dyr i.
Tror du man kan fryse blomsterne og bruge dem senere?
Jeg skal på ferie og kan ikke lette på låget….
Åh, jeg har ikke prøvet det – men idéen er super god. Måske det sagtens kan lade sig gøre, for jeg har gjort det før med urter… ellers kan man købe tørret hyldeblomst, men det giver dog ikke helt den samme aromatiske smag.
Det lyder spændende og skal naturligvis prøves, men en sikkert dumt spørgsmål – hvordan anvender man krauten i dette tilfælde.
Jeg bruger den til salater, som tilbehør til min aftensmad, sammen med røræg…. ja, det kan bruges til mange ting :-) Kh Ditte
Mmmm, det ser spændende og superlækkert ud. Tak.
TAK :-)
Skyller du ikke resten af kålen, men kun de to yderste blade? Sker der noget ved at skylle kålen, efter den er snittet? :-)
Jo, hvis den er beskidt… og ellers ikke :-)
Jeg har gang i en omgang kraut og er på dag syv. De øverste kålblade er poppet lidt op og ligger over lagen. Deres overflade ser lidt grumset ud. Gør det noget? Tak for inspirerende opskrifter.
Hej Rebecca, Det er helt normalt, så du skal ikke være urolig :-) Håber den kommer til at smage dig. Kh Ditte
Tak for svar. Skal jeg være urolig når der er en lille plet med skimmel (tror jeg) på de øverste kålblade? Kan læse i jeres bog, at det skal kasseres :( Men hvordan kan jeg ellers undgå at overfladen bliver “eksponeret”? Der var rigeligt med lage, da jeg satte det igang.
God sommer! Kh Rebecca
Altså hvis du er i tvivl, så prøv at lade det stå 14 dage – kommer der “hår” på den lille plet, så er det skimmel, og hvis ikke, så er det blot en plet… Kålbladet vil blive grimt og plettet, men er det skimmel, så vil jeg anbefale at smide det ud. Lad mig vide hvordan det går med din kraut :-)
Hej igen!
Jeg valgte at kassere kraut’en et par dage efter. Æv, det var lidt hårdt. Den duftede ellers skønt af blomster, men pletten var blevet større og var uden tvivl skimmel. Tak for svar og en inspirerende blog (og fermenteringsbog)
Denne er bare så fantastisk god! Duften når man åpner glasset er himmelsk og smaken super deilig. Hadde jeg visst hvor god den var hadde jeg laget en MYE større porsjon. Det får vente til neste år. Takk for en fantastisk oppskrift!
Jeg prøvede det! En perfekt!
Hvis man bruger almindelig citron, er det så hele citronen man skærer ud og kommer i, eller bare saft og yderste gule skal?