Ligesom Tina Scheftelowitz, er jeg meget optaget af at bruge alle mine rester og prøve at have et minimum af madspild. Derfor blev jeg så glad da hendes nye bog, “Rig på rester – Nyd dit overskud” lå i min postkasse.
Bogen “Rig på rester” sætter fokus på madspild og kommer med 40 lækre bud på, hvordan du får brugt dine hakkebøffer eller hvidkålshovedet, som ligger og fylder i køleskabet. Da jeg i sin tid studerede, udarbejdede jeg et projekt, “Genbrugsmad”, som netop skulle inspirere familier, ældre og singler til at bruge madrester på en spændende og bæredygtig måde. Derfor var “Rig på rester” naturligvis en bog, jeg skulle eje.
Hvis man ikke er så rutineret i at få brugt sine rester, er bogen rigtig god som et lille opslagsværk. Jeg elsker selv at bruge alle mine rester og mener selv, at være rimelig fantastifuld når det kommer til genbrug af mad. Derfor kommer jeg nok ikke til at bruge bogen så meget, men vil klart anbefale den til andre, som mangler input i hverdagen.
Bogen er delt op efter årstider og har et smart register, der giver et nemt overblik over hvilke rester, der passer til hvilke retter – fiks idé! Bogen kommer med bud på alt fra kager og smoothies til aftensmad – altsammen baseret på køleskabsresterne.
Når jeg nu lå inde med tørt rugbrød og gammelt frugt, var det svært at komme udenom Tinas opskrift på øllebrød. Jeg har ikke fået øllebrød siden jeg var ganske lille og faktisk husker jeg, at det ikke faldte i min smag, men det kunne jo have ændret sig gennem tiderne. Det var desværre ikke tilfældet – jeg bryder mig ikke om smagen eller konsistensen, og det har intet med opskriften at gøre, jeg må blot tilstå, at øllebrød ikke bliver et hit hos mig. Min mand spiste det med stort velbehag, så jeg endte alligevel med at få brugt mine rester.
Opskrift på øllebrød fra bogen “Rig på rester”:
1001 morgens øllebrød, 4 pers.:
300 g rugbrød med skorpe
1 hvidtøl
4 dl vand
skal fra 1 usprøjtet appelsin
1 kanelstang
250 g moden frugt, fx æbler, pærer eller banan
ca. 3 spsk sukker (jeg brugte brun farin)
1 nip salt
Mælk eller fløde til topping
Skær brødet i mindre stykker, kom det i en gryde med øl og vand, og kog op. Tilsæt appelsinskal og kanelstang. Skær frugten i mindre stykker, og kom dem i sammen med sukker. Kog øllebrøden ved svag varme under låg i ca. 20 minutter, til den er jævn. Pisk jævnligt undervejs, og tilsæt salt til sidst. Blend evt. øllebrøden med en stavblender – smag til med sukker og salt.
Serveres med mælk eller flødeskum og evt. en smule hakkede nødder.
8 kommentarer
Hej Ditte
Jeg har set dine opskrifter og ideer gennem et stykke tid, og synes det er nogen rigtig gode ting du fremkommer med. Hvis du som jeg ikke kan lide øllebrød kan du bruge dine rugbrødsrester til rugbrødsdrys, ved at blande det med brun sukker. Mvh Kristina Rose
Hej Kristina, rigtig god ide – jeg elsker rugbrødsdrys, så det vil jeg altså lave næste gang, jeg har rugbrødsrester!
Elsker øllebrød – især med yogurt og jordbær el. æbler – MUMS ;)
Rister også rester af rugbrød i ovnen sammen med kanel, så har du søde rugbrøds”crutoner” til yogurt oa.
xxoo, Amelia
blog om MAD og SPISEFORSTYRRELSER: weweremeanttosparkle.wordpress.com
Lækkert med croutoner – jeg elsker rugbrød, men bliver vist aldrig vild med øllebrød ;-)
som altid et vedkommende emne her på bloggen..
Hos os er rester en delikatesse, vi kalder det for “Ugen der gik….” så kan man vælge det man bedst kunne lide. Er der kun lige nok til alle suppleres ofte med en suppe, fx jordskokkesuppe med rugbrødscroutoner. Croutoner lavet af gammelt rugbrød vendt i olie, salt og en smule rosmarin, ristet i ovnen og uhm….
Men denne øllebrød må prøves, den ser rigtig god ud for os der kan lide den slags.
Det lyder rigtig lækkert, Anne. Jeg elsker også at have rester – det er som om det smager bedre dagen efter ;-)
Hej :)
Hvor længe mon de nævnte croutoner kan holde sig bagefter? Jeg smider nemlig også rugbrøds ender og de tørre stk i fryseren til øllebrød. Men croutoner er jo også et klart hit :)
Hvis du opbevarer dem i en tætsluttet dåse, kan de nok holde en uges tid :-)