Dette indlæg er lavet i samarbejde med Ren Madglæde og er et sponsoreret indlæg.
Så er vi nået til opskrift nr. 2 i min lille serie med økologiske opskrifter, som jeg laver i samarbejde med Ren Madglæde. I dag handler det om salat, nærmere en lækker jule-appelsinsalat, så derfor skal I selvfølgelig have lidt viden omkring økologi og citrusfrugter: Hvis du vil undgå pesticidrester, når du og familien sætter tænderne i søde, saftige appelsiner og mandariner her i julen, er det sikrest at vælge økologi. 98 procent af de ikke-økologiske appelsiner og 88 procent af de ikke-økologiske mandariner indeholder rester af pesticider, viser Fødevarestyrelsens seneste pesticidrapport. I én ikke-økologisk appelsin blev der sågar fundet hele ti forskellige pesticider, viser den seneste pesticidrapport. Der blev ikke fundet nogen pesticidrester i økologiske appelsiner og mandariner.
Julen nærmer sig med hastige skridt, og med julen følger mad, masser af mad. Julemaden er noget som mange af os har kært, og der skal helst ikke pilles for meget ved de klassiske retter. Julemaden kan dog ofte være en ret tung affære, og kan til tider godt mangle friskhed, syrlighed og farver… så derfor har jeg udviklet denne appelsinssalat, som alle passer rigtig godt til julemaden, uanset om du skal have flæskesteg, andesteg eller noget helt trejde.
{ Appelsinsalat med tranebær & lynsyltede løg, tilbehør til 4 personer }
Lynsyltede rødløg:
1 lille økologisk rødløg
saft fra 1økologisk lime
½ dl økologisk æblecidereddike
1 spsk flydende økologisk honning
salt og peber
75 g økologisk rødkål
3 økologiske appelsiner
50 g økologiske hasselnødder
25 g tørrede økologiske tranebær
75 g økologisk feta
Dressing:
2 spsk økologisk olivenolie
1 tsk grov økologisk sennep
1 tsk flydende økologisk honning
saft fra ½ økologisk citron
salt og peber
Skær rødløg i tynde skiver og kom dem i en skål. Hæld limesaft, eddike, honning, salt og peber ovenpå og fordel det godt rundt. Lad løgene trække min. 30. Snit rødkålen i tynde strimler – brug evt. et mandolinjern. Fordel kålen på et stort fad. Pil appelsinerne og skær dem i tynde skiver og fordel dem ovenpå kålen. Rist hasselnødderne på en varm, tør pande, til de er gyldne, og den brune hinde løsner sig. Nuldr hinden af hasselnødderne og hak dem groft og drys dem ovenpå salaten sammen med tranebær og små stykker feta. Pynt med lynsyltede rødløg og evt. frisk mynte.
Pisk ingredienserne til dressingen sammen og smag den til. Hæld dressingen over salaten og server med det samme.