Min surdej aka. Keld er død! Jeg kunne tydeligvis ikke passe ham, så han røg i arrigskab i afløbet. Nu er jeg uden surdej og bager atter efter min gode velkendte brødopskrift. Jeg har dog besluttet at tage surdejskampen op igen, så idiotsikrede opskrifter/råd/metoder er yderst velkomne.
Jeg har købt en ny rund hævekurv, som skulle afprøves, hvilket gav et fint lille brød. Jeg har idag også eksperimenteret med brød bagt på manitoba mel, men det kommer der mere på bloggen om en anden dag!
Kurvebrød, 1 stk.:
8 g gær
3 dl koldt vand
10 g salt
200 fuldkornsmel
200-250 g hvedemel
Gæren røres ud i vand, hvorefter mel og salt tilsættes – rør dejen godt sammen og tilsæt mere mel, hvis dejen virker for tynd – den skal være så tyk, at man kun lige kan røre rundt. Dejen kommes over i en anden skål med en smule olie i bunden – det gør det nemmere at få dejen ud af skålen næste dag.
Dejen ryger på køl natten over eller i ca. 8-12 timer.
Hævekurven drysses med en del mel og dejen kommes i og stilles til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Dejen vendes forsigtigt ud på en bageplade og skulle gerne have fået flotte striber efter kurven.
Brødet bages i ca. 25 -30 minutter, alt efter størrelse, ved 225 grader. Undgå at lave brødene for store, for så kan de være svære at få bagt ordentlig igennem.
34 kommentarer
Mine forsøg med surdej går heller ikke for godt, til min store skuffelse. Den bobler fint i krukken, men som hævemiddel sker der ikke meget… Nu må det da snart lykkes!
Ja, det må også gerne snart lykkes for mig…:-)
Kondolerer med Kjeld..
Men dit brød ser nu skønt ud !
Og tak for opskrift på et lille brød:-)
Trist jeg er uden surdej igen, men jeg synes nu stadig min brødopskrift er et hit :-)
Jeg synes også, surdej er en kompliceret affære :-)
Hvor køber du manitoba?
Dejlig søndag aften til dig!
Ja, det lyder simpelt, men det er enormt besværligt for mig :-) Manitoba mel kan være svært at skaffe, men jeg har været så heldig at købe det igennem mit arbejde. God aften :-)
Jeg har købt i Kvickly og Bilka og Føtex
Du kan også købe det hos Nemlig.com
Jeg kan høre på det hele er vi skal lave en surdejsklub! Jeg går nemlig også rundt og er lidt sur på min surdej! Jeg har ledt længe efter manitoba mel og jeg købte mit hos Camilla Plum, da jeg besøgte hendes gård i sommers…
Fantastisk ide med en klub – jeg er klar! Havde godt læst, at Camilla Plum forhandler manitoba, så tak for tippet :-)
Jeg kan kun anbefale Miss Muffins’ surdejsguide. Den har i hvert fald virket for mig. Gunnar er stadig i live efter to uger, hvilket er rekorden herhjemme :)
Linket er her: http://frkmuffin.blogspot.com/2012/02/missmuffins-surdejs-guide.html
Mange tak for linket… Måske er der håb forude :-)
Sikke en gennem-fantastisk blog du har. Jeg læser en del madblogs, og det undrer mig at jeg ikke tidligere er faldet over din. Super inspirerende, og smukkere billeder skal man lede længe efter.
Tusind tak Line. Dejligt du kan lide min blog!
Jeg fik en masse gode råd til vellykket surdej i kommentarfeltet her:
http://www.valdemarsro.dk/surdej-og-ovelse-gor-mester-haber-jeg/
Min lever stadig i bedste velgående, giver dejlige brød og pizzabunde og det er vist den længst levende surdej jeg endnu har haft.
Kh Ann-Christine
Tak for linket. Jeg må prøve igen og følge nogle af de gode råd :-)
jeg kan anbefale at bage ølandshvedebrød i den brødkurv – det smager FANTASTISK og kræver ikke nødvendigvis en surdej!
Det lyder lækkert – det vil jeg snart teste :-)
Hey Ditte, skal jeg ta´dig på ordet? For det ville da være lidt sejt med en surdejsklub eller madklub. Du kan jo skrive til min mail, hvis du synes det kunne været skægt og se min blog, for at se hvad jeg er for een:)
Hej Sille, jeg står ved mine ord.. Har brug for støtte til mit surdejsprojekt :-) jeg smider dig en mail senere. God dag.
Jeg har gennem længere tid været meget glad for min surdej, som oftest bor i køleskabet. Det fungerer bare super godt for min dej, og det løfter mine brød til helt nye og hidtil ukendte dimensioner.
God weekend:)
Tak for tippet. Min surdej boede ude på køkkenbordet, men næste gang vil jeg også prøve at opbevare den på køl.
jeg er absolut ikke bagemester, men for 3 måneder siden fik jeg en klat surdej af en der havde fået den af én osv.. Dvs. at det er en gammel sag og da surdejen skulle blive bedre og bedre med tiden er denne genial – jeg stiller den bare i køleskabet og gør ingenting – og den kan holde sig op til 2-3 uger. Hvis du ikke har noget imod at snyde lidt har jeg hørt succes med at købe en klat – f.eks. hos claus mayer – så er du i hvert fald sikret én der har lidt tid på bagen :)
Tak for din kommentar. Jeg har faktisk besluttet at købe en snyde surdej hos Meyers deli og prøve at opbevare den på køl i stedet :-) så håber jeg det kan lykkes for mig.
Hej Ditte, og alle jer andre!
Jeg har en blog, der hedder Pop de Provence (www.popdeprovence.dk) om blandt andet surdej, som jeg synes i skal slå vejen forbi. Jeg er en rigtig surdejsnørd og ved en ting eller to, hvis i vil have nogle gode tricks til, hvordan man holder surdejen i live og forholder sig til den helt generelt. Kig under kategorien “Surdej – Sådan kommer du i gang” til højre, der beskriver jeg, hvilken surdejsskole, jeg tilhører, hvordan man fodrer bedst, og hvordan man starter sin egen surdej helt uden hjælpemidler. Bare vand og mel.
Flot blog forøvrigt, jeg ville ønske jeg havde råd til et ordentligt kamera og en lækker optik, som du har. :-) Jeg illustrerer til alle mine indlæg indtil da, for at hive det lidt op i stedet. :-)
Kh
Camilla / Pop de Provence
Hej Camilla, mange tak for din kommentar. Fedt med tips og tricks fra en surdejsekspert – jeg skal helt sikkert ind og lure på din blog ;-)
Hej har lidt erfaring med at man skal bruge fuldkorns mel eller rug mel til at lave surdej med alm hvede mel uden kenrner er ikke godt
en let opskrift
grun dej
100 g hvede mel
100 g fuldkorns hvedemel
100 g surdej
2 dl vart vand
rør det samme så det bliver lidt som grød i konsistes, dæk til med husholdnings film
efter ca 8 timer hævning skal i
bruge
200 g hvede mel
200 g fuldkonrs mel
og grund dejlen
og ca 10 g salt
1,5 dl vand
bland sammen og ælt det er en klidtet dej der kommer ud af det
når dej følses god skal i holde tommelfinger i midten og folde dejen ind over ind til den føles fast
så skal den lige hæve i 2 timer , derefter skal der snittes i toppen og endeligt bagets i ca 27/28 min på 220 g
bliver et super flot brød
mvh
allan
Tusind tak for dit input – det vil jeg helt sikkert se nærmere på!
Jeg laver surdej af 3 dl kærnemælk og 4 dl rugmel og en halv tsk salt. Rør det sammen og lad det stå åbent på bordet 3-4 dage, til det begynder at boble lidt og dufte syrligt. Så er den klar og kan lukkes i køleskab med låg over. Tag den ud hver 3. Dag og rør lidt i den og kom en halv dl rugmel i og en halv dl vand. På den måde fodrer du den. Lad den stå åbent på bordet, til den igen bobler lidt op. Og sådan gør du bare hele tiden. Hvis du synes, du får for meget surdej ud af det, smider du bare lidt ud, hver gang du fodrer. Jeg har den i ugevis og bruger af den hele tiden til både rugbrød og andre slags brød.
Tusind tak, Lisbet. Har du endelig gang i min surdej igen og nu kører det :-) men tak for dine gode råd!
Fulgte din opskrift til punkt og prikke. Endte med et helt udsplattet brød. Flat og lige til at smide ud! Brugte frisk gær som hævede fint i skålen!!! – virker som om forholdet mellem væske og mel er helt skævt!
Vil anbefale folk at bruge væsentlig mere mel!!
Øv, hvor ærgerligt. Jeg har brugt denne opskrift mange gange og den fungerer for mig… Men vil klart rette den til og teste den igen.
Prøv at tilsætte en knivspids tørgær til din surdej og den kan bruges efter et par timer.
Det står ikke angivet, hvorvidt brødet skam bages i varmluft eller alm. ovn. Jeg kan oplyse, at brødet IKKE bliver gennembagt ved de angivne temperaturer og den angivne bagetid, i en almindelig ovn. Måske det i opskriften bør fremhæves, at det bedste resultat opnås ved varmluft.