Nu er det efterhånden et par måneder siden jeg udgav min første e-bog “Morgenmadsmissionen”, og derfor på tide jeg deler en opskrift fra bogen. Hvis du ikke allerede har fået fingrene i min e-bog, så kan du læse mere og købe den lige her. Det er rigtig nemt at lave sit eget, sunde smør, men det kræver en rigtig stærk blender/minihakker/foodprocessor. Jeg vil kun anbefale at give sig i kast med dette projekt, hvis du har en kraftig maskine, som kan holde til at køre forholdsvis længe. Hvis du synes dit smør bliver for tykt, kan du tilsætte en smule neutral olie, fx kokosolie. Brug nødde- og kokossmør i smoothies, grød, på brød, som dip eller til pandekager og vafler – du kan finde mere inspiration til hvordan du kan bruge nøddesmør i Morgenmadsmissionen.
Mandel-kanel-smør:
200 g mandler
1 tsk stødt kanel
Kom mandlerne i en blender/minihakker/foodprocessor og kør indtil det får en smøragtig konsistens – det tager lidt tid, så hav tålmodighed. Sørg for at skrabe blandingen ned af siderne ind imellem. Efter noget tid, ca. 10-15 minutter, tilsættes kanel, og der blendes igen. Når smørret har den ønskede, cremede konsistens, kommes den på et rent glas og opbevares på køl.
Hasselnød-kakao-smør:
200 g hasselnødder
2 tsk rå kakapulver
3 tsk kokossukker
Kom hasselnødderne i en blender/minihakker/foodprocessor og kør indtil det får en smøragtig konsistens – det tager lidt tid, så hav tålmodighed. Sørg for at skrabe blandingen ned af siderne ind imellem. Efter noget tid, ca. 10-15 minutter, tilsættes kakao og kokossukker, og der blendes igen. Når smørret har den ønskede, cremede konsistens, kommes den på et rent glas og opbevares på køl.
Kokos-vanilje-smør:
200 g kokosmel
1 tsk ren vaniljepulver
Kom kokosmel i en blender/minihakker/foodprocessor og kør indtil det får en smøragtig konsistens – det tager lidt tid, så hav tålmodighed. Sørg for at skrabe blandingen ned af siderne ind imellem. Efter noget tid, ca. 10-15 minutter, tilsættes vanilje, og der blendes igen. Når smørret har den ønskede, cremede konsistens, kommes den på et rent glas og opbevares på køl.
Jordnød-havsalt-smør:
200 g usaltede jordnødder
1 tsk havsalt
Kom jordnødderne i en blender/minihakker/foodprocessor og kør indtil det får en smøragtig konsistens – det tager lidt tid, så hav tålmodighed. Sørg for at skrabe blandingen ned af siderne ind imellem. Efter noget tid, ca. 10-15 minutter, tilsættes havsalt, og der blendes igen. Når smørret har den ønskede, cremede konsistens, kommes den på et rent glas og opbevares på køl.
29 kommentarer
Har du et forslag til hakker/blender? Min er lige brændt sammen da jeg forsøgte mig med dadelkugler
Åh, din stakkel – det kender jeg alt for godt! Jeg har ødelagt adskillige blendere og minihakkere på at lave dadelkugler ;-) Lige nu bruger jeg en Bamix, som jeg er nogenlunde glad for. Jeg har dog hørt rigtig meget godt om Kenwoods foodprocessor, så det falder mit valg nok på næste gang jeg skal have en ny.
hej. Også et tekninsk spørgsmål her – hvor mange wats skal man gå efter for at få en maskine der kan holde til det hele?
Nu er jeg ikke den store ekspert i watt, men jeg ville nok gå efter en maskine med ca. 1000 watt eller mere :-)
Hvor ser det super lækkert ud! Det skal jeg helst sikkert have afprøvet.
Jeg har succes med at bruge den blender, der fulgte med min Kenwood røremaskine. Der er masser af maskinkraft og watt. Ellers er jeg også stor tilhænger af Bamix :).
Tak for altid stor inspiration!
Tak for tippet – synes det er så svært at finde den perfekte køkkenmaskine.
Mange tak for den fantastiske myslibar opskrift. Har lige lavet dem og de smager så godt.
Dejligt – jeg er også meget glad for dem :-)
Hvis jeg blot havde en maskine, der kunne klare det, så gik jeg fluks i gang. Men jeg har kun en stavblender, og jeg tror ikke, at den kan klare det… Det er også derfor, jeg endnu ikke har kastet mig over dadelkugler eller andre opskrifter, hvor der indgår dadler (eller mandelmel for den sags skyld).
Tænkte faktisk på, at det kunne være meget godt med et blogindlæg om køkkenredskaber – the food club style, naturligvis. Men hvor du skriver lidt om hakkere, blendere, saftpressere med videre.
Rigtig god idé – det vil jeg helt sikkert have i tankerne :-)
Hej Ditte. Jeg elsker også nøddesmør! Det er et super godt alternativ som vegetarisk pålæg og en god måde at nyde de gode olier i nødder. For nyligt købte jeg Green kitchen stories og blev inspireret til deres opskrift på nøddesmør. Men i deres version bliver nødderne ristede i ovnen først og hasselnødderne bliver derved afskallede. Det kan jeg varmt anbefale og min erfaring er også, at det er lettere for blenderen at arbejde. Har du prøvet denne metode. Mvh. Ida
Hej Ida, Nej, det har jeg ikke prøvet, men tak for tippet :-)
Ser så lækkert ud, men hvad er kokossukker?
Læs mere her: http://www.matas.dk/coconut-palm-sugar-kokos-palmesukker-oe-500-gr
Mums, Ditte!
Jeg skal helt sikkert have afprøvet alle fire varianter, når min Magimix lander. Først den med kokos og vanille :P
Tak for inspiration.
KH
– frk. sveske
Uhhh, glæd dig :-) Kokossmør kan også bruges som en slags glasur på kager… mmmm :-)
Ditte, jeg får lyst til at lave ALT, hvad du finder på. Også dem her.
Du er sød, Anette – kan virkelig anbefale nøddesmør :-)
Hej :)
Jeg købte for lidt tid tilbage Morgenmadsmissionen, og der er super mange lækre opskrifter i. Især kokos/banan brødet var vi vilde med her i huset :)
Jeg har også haft kig på nøddesmørret, men har ikke turde kaste mig ud i det, da jeg ikke er sikker på, at vi har en kraftig nok maskine til formålet. Vil dog super gerne – især da jeg har nogle usaltede jordnødder liggende.
Jeg kan se, at du i en af de andre kommentarer har skrevet, at du bruger en Bamix. Er det en Bamix stavblender, eller er det minihakkeren (eller noget helt tredje) som du bruger? Vi har nemlig en Bamix stavblender og minihakker, men jeg ved ikke, om den kan tåle at køre så lang tid.. Jeg mener at have læst et sted, at Bamix’en max må køre 5 minutter af gangen?
Tak for en altid flot og inspirerende blog :)
Mvh Maiken
Dejligt du kan lide morgenmadsmissionen. Jeg har en Bamix minihakker, som faktisk er rimelig stor og kraftig. Den bruger jeg til nøddesmør, men holder små pauser undervejs :-)
Hej Ditte, er din Bamix én af dem, som kører på en stavblender?
Hej Ditte,
Hvor ser det bare sindsygt lækkert ud! :-)
Nu står der jo ikke blogspot, bloggers delight, wordpress osv., men bare http://www.thefoodclub.dk. Jeg tænkte på, hvilket sted du bruger til at få det sådan, og hvordan det fungerer? Får man så ekstra mange muligheder for at lave sit eget layout og sådan noget, eller er der en skabelon man skal holde sig til?
På forhånd tak for hjælpen, og tusind tak for mega god inspiration og pæne billeder! :-)
Vh Viola
Tak for de søde ord. Min blog kører på et WordPress tema med eget domænenavn :-)
Hvor ser det lækkert ud, jeg tror hellere jeg må give mig i kast med at prøve nogle af variationerne af :)
God idé!
Nu har jeg endelig også fået forsøgt mig med hjemmelavet mandelsmør, og det viste sig, at min lille minihakker til min Braun-stavblender sagtens kunne klare presset! Den fik et par dråber valnøddeolie til at hjælpe processen på vej, og så blev det rigtig godt. Nøddesmørret smager helt fantastisk på et stykke mørk chokolade – Snickers go home! :)
Hvor dejligt – jeg er også helt vild med nøddesmør, og mandelsmør er klart min favorit!
Hej Ditte
Det ser bare helt vildt lækkert ud! Har du nogen erfaring med holdbarhed på de forskellige slags nøddesmør?
Hvor stærk skal en foodprocessor være for at kunne lave nøddesmør ?