Her kommer tre idéer til nemme, sunde hverdagsretter, som indeholder lettere tilbehør end de traditionelle kogte kartofler, ris eller pasta.
Chili con carne med blomkålsris og syltede løg, 4 pers.: (opskrift fra Low Carb fra The Food Club)
42 g kulhydrat pr. person
Denne ret tager lang tid at lave, men heldigvis passer den sig selv det meste af tiden – jeg kan godt lide at bruge spidsbryst, men du kan sagtens bruge andre udskæringer fx. oksebov, og skal det gå hurtigt, så brug hakket oksekød.
Chili:
2 spsk olivenolie
2 fed hvidløg, revet
1 rødløg, finthakket
2 stængler bladselleri, i tynde skiver
2 tsk stødt spidskommen
2 tsk stødt chipotle chili
1 tsk kanel
1 kg okse spidsbryst eller oksebov
4 spsk syltede jalapenos, gerne uden sukker
30 ml stærk kaffe
2 dåser hakkede tomater
1 dl vand
10 g chokolade, 100%
½ – 1 squash
100 g kogte kidneybønner, gerne fra dåse
1 spsk kokossukker
salt
Blomkålsris:
1 lille blomkålshoved
1 bdt koriander
Syltede rødløg, 1 stort glas:
3 rødløg, i tynde skiver
1 dl æblecidereddike
1 dl vand
2 tsk havsalt
ca. 4 spsk sukrin gold
1 tsk peberkorn
Salsa:
2 moden avocado
1 rød peberfrugt, i små tern
2 stængler forårsløg, finthakket
100 g tomater, i små tern
saft fra ½ lime
salt og peber
Chili: Varm olie op i en stor gryde og svits hvidløg, løg, selleri og de tørrede krydderier. Skær oksekødet i mundrette tern og svits dem med indtil de er gyldne. Tilsæt jalapenos, kaffe, tomater og vand og lad det hele simre i ca. 3-4 timer eller indtil kødet er mørt. Tilsæt chokolade, små tern af squash, kidneybønner og sukker og lad retten simre yderligere 1 time. Kødet skal være så mørt, at det kan trækkes fra hinanden med to gafler. Smag retten til med salt og mere chili.
Blomkålsris: Skær blomkål ud i grove stykker og kom dem i en foodprocessor sammen med koriander – blend indtil det ligner ris.
Syltede rødløg: Kom skiver af løg i en rent syltetøjsglas. Kog de øvrige ingredienser op og hæld den varme lage over løgene. Kom låg på glasset og opbevar de syltede løg på køl.
Salsa: Mos kødet fra avocado’erne i en skål og rør det sammen med peberfrugt, forårsløg og tomat. Smag salsa’en til med limesaft, salt og peber.
Servér chili con carne sammen med blomkålsris, syltede løg og avocado-salsa.
Grillede kyllingebøffer med fennikelsalat, 2-3 pers.:
ca. 8,5 g kulhydrat pr. person
Disse bøffer passer rigtig godt til en varm sommeraften – retten er nemlig let og lækker. Jeg foretrækker at bruge økologisk hakket kød, men kan du ikke finde det, kan du bruge konventionelt produceret kød.
600 g økologisk hakket kyllinge/hønse-kød
2-3 fed hvidløg
1 bdt koriander (kan erstattes af persille)
skal fra 1 økologisk citron
salt og peber
Salat:
½ spidskål, ca. 400 g
1 fennikel
10 g revet ingefær
4 spsk olivenolie
saft fra ½ citron
salt og peber
Andet:
2 citroner
Rør hakket kød sammen med revet hvidløg, hakket koriander, citronskal, salt og peber. Form farsen til 3-5 bøffer.
Skær spidskål og fennikel i meget tynder strimler, brug enten et mandolinjern eller en meget skarp kniv. Rør revet ingefær, olie, citronsaft, salt og peber sammen – smag til. Fordel dressingen godt rundt i salaten. Gril bøfferne på en grill eller på en grillpande – pensl evt. bøfferne med en smule olie inden. Halvér citronerne og grill dem på skærefladen i ca. 3-4 minutter, så de bliver gyldne og en smule karameliserede. Servér bøfferne med salat og grillede citroner – det smager rigtig skønt og aromatisk at presse de grillede citroner over salaten og bøfferne.
Tip: Hvis du vil have en smule mere fedt til din salat, så drys en smule ristede mandler eller smuldr lidt feta over salaten.
Svinekødsspyd med halloumi, 2-3 pers.:
ca. 2,5 g kulhydrat pr. person
500 g svinemørbrad
2 spsk olivenolie
1 tsk tørret rosmarin
1 tsk oregano
salt og peber
250 g halloumi ost (kan købes i større supermarkeder eller tyrkiske grønthandlere)
Salat:
200 g blandet salat, fx. babyspinat, ærteskud, grønkålsblade, hjertesalat
8 radiser
Dressing:
3 spsk olivenolie
1 spsk æblecidereddike
1 tsk grov sennep
skal fra 1 økologisk citron
Afpuds mørbraden og skær den ud i små tern. Vend kødet med olie, rosmarin, oregano, salt og peber. Skær halloumi ud i tern på størrelse med kødet – fordel kød og halloumi på træspyd. Steg spydene på en grill eller grillpande – sørg for at vende spydene, så de bliver grillet på alle sider. Spydene er færdige efter ca. 8 minutter.
Kom salat i en stor skål og skær radiserne i tynde skiver, og fordel dem i salaten. Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag den til. Hæld dressingen over salaten og servér den sammen med de grillede spyd.
Tip: Da retten er rimelig let, kan den serveres sammen med grillede grøntsager og evt. lækker pesto.
8 kommentarer
Det ser super lækkert ud. Elsker en god chili con carne og må da vist have det på madplanen snart igen. kh Dorte
Hej Ditte!
Al maden ser meget indbydende ud, har bestilt din nyeste bog. Har levet efter LCHF i en måned nu. Det smager jo skønt, men har ikke tabt så meget som 1 gram. Det gode er at min mave ikke er så oppustet længere. Desværre oplever jeg ikke denne mæthed mellem måltiderne. Min mave knurrer både om formiddagen og eftermiddagen og jeg hungrer efter mad der.
Ved du, hvad det kan skyldes. Passer LCHF dårligere til nogen mennesker?
VH Mette
Hej Mette,
Alle mennesker er jo forskellige, men langt de fleste trives godt med færre kulhydrater – du må prøve dig frem med hvor mange/få kulhydrater du trives bedst med. Hvis du er sulten mellem måltiderne, er det nok fordi du ikke spiser nok fedt. Så sørg for at få fedt til alle dine måltider, og spis dig mæt. Dejligt du ikke føler dig oppustet længere, og jeg er helt sikker på at vægttabet nok skal komme.
Bliver simpelthen nødt til at få prøvet blomkålsris meget snart!(:
JA! Det er så lækkert…
Hvor er det lækre forklæde på øverste billede fra? :)
H & M :-)
Hej Ditte
Jeg er i gang med spidskålsvarianter og jeg må sige din er god. Det blev dog uden fennikel da den ikke var i hus.
En anden variant som jeg også synes rigtig godt om er spidskål, mango, ristede mandler med limesaft.
Vær velkommen til at prøve den