Sikke mange fine kommentarer, der er kommet til konkurrencen om en smuk brødkasse fra The Oak Men – mine tænder læber helt i vand når jeg tænker på alle de gode sager I skriver om. Jeg har selv en stor svaghed for nybagt brød og nogle af mine favoritter er: Kanelsnurrer, Stenalderbrød, Pull-apart brød med æbler og brød i fad. Jeg bager næsten morgenboller hver eneste weekend og jeg tror faktisk ikke det er muligt at blive træt af dem, så her kommer min gode og nemme opskrift på koldhævede morgenboller.
Hvis du ikke har en surdej, så skift mængden ud med vand og tilsæt 15 g gær i stedet.
Grove morgenboller, ca. 8-9 stk.:
5 g gær
1 dl surdej
4 dl koldt vand
2 spsk solsikkekerner
2 tsk salt
ca. 200-250 g fuldkornsmel, til denne portion brugte jeg emmermel
ca. 300 g hvedemel
Rør gær, vand og surdej sammen – tilsæt salt, fuldkornsmel og solsikkekerner, og rør dejen sammen på en røremaskine. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og juster mængden undervejs – der kan være stor forskel på mel og melets sugeevne, så mine mål er blot vejledende.
Start ud med lav hastighed og sæt mere turbo på efterhånden. Når dejen begynder at slippe skålens kanter og begynder at være smidig og danne tråde, kan der laves en glutenprøve, som i al sin enkelhed går ud på at tage et stykke dej og strække det ud mellem fingrene, uden at det går i stykker. Hvis du ikke kan det, skal dejen æltes i længere tid. Jeg bruger en KitchenAid røremaskine og rører i ca. 10-14 minutter.
Når dejen er æltet godt, kommes den i en lukket beholder med en smule olie i bunden, og sættes på køl natten over eller i 10-20 timer. Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur i ca. 1 time eller mere, hvis du har tålmodighed, hvorefter dejen vendes ud på et meldrysset bord, evt. blandet med en smule grove havregryn. Dejen formes nu til brød eller boller – jeg fik 8 boller ud af denne portion.
Det er vigtigt, at ovnen er super varm; dvs. ca. 250 grader før bollerne sættes ind. Bollerne bages i ca. 15-20 minutter og må gerne have en mørk og sprød overflade – jeg bruger en bagesten lavet af støbejern.
God weekend og god bagelyst!
12 kommentarer
Åh, hvor ser de gode ud – synes næsten jeg kan dufte dem :) Det er dejlig med godt brød !
De er også bare drøn gode :-)
Se, det er dét jeg aldrig har forstået ved sådan en opskrift- at man skal vente EN HEL TIME før de skal i ovnen. Jeg har da nået at spise morgenmad mange gange før de er færdige :) De ser rigtig gode ud, måske skal de prøves, selvom jeg er ved at ødelægge min kitchen aid på surdejsbrød!! God weekend Ditte:)
Åh, Sille – jeg har det på samme måde… Tippet har jeg fået af en bager og jeg synes faktisk brødet bliver bedre, hvis det får lov at komme lidt ud i varmen inden det skal i ovnen. Men jeg skal altså også have min morgenmad ret hurtigt efter jeg er stået op, så ofte smider jeg bare bollerne ind med det samme og de bliver alligevel super gode. Ha´en fantastisk weekend :-)
Jeg er også bange for at min Kitchen Aid ikke holder for evigt… Men jeg bruger dit trick med at stille noget foran den, så jeg kan høre hvis den er på vej ud over køkkenbordet ;-)
De ser godt nok ualmindeligt lækre ud de grovboller og helt fantastiske billeder.
Bedste Hilsner
Søren
Tusind tak, Søren – god weekend.
Mums de skal helt klart prøves! Jeg er virkelig en sucker for godt brød!! Har dog lidt svært ved at finde ud af om koldthævede boller bliver bedst med varmluftsovn eller alm, ovn. Hvad bruger du?
Jeg bruger varmluft til brød og almindelig ovn til kager :-) sådan fungerer det bedst for mig!
Pull Apartbrød med æble. Dét må jeg teste! Uhmnnnnn
God weekend!
Mums hvor blev de bare lækre! Jeg brugte en levain surdej og vendte dem i 5-kornsflager – helt perfekt! Tror du, at man ville kunne bruge ølandshvede og skal der i så fald tilsættes mere gær så de ikke bliver for flade? Tak endnu engang for en inspirerende blog, jeg kommenterer ikke ofte men har efterhånden lavet mange af dine opskrifter og er hidtil aldrig blevet skuffet:-)
Hvor dejligt at høre – skønt du læser med. Er sikker på at du sagtens kan bruge Ølandshvede og hvis du er bange for, at de ikke hæver nok, så tilsæt yderligere 5 g gær :-) god weekend.