De sidste dage har stået i solens tegn, og hvor er det bare skønt! Det indbyder straks til is, drinks, grill og masser af salater. Jeg spiser salat stort set hver dag året rundt, og det er nok også derfor jeg har lavet en kogebog fyldt med lækre salater – i bogen er kapitlerne delt op i farver, og alle opskrifterne er forsynet med ikoner, som fortæller hvilken årstid de hører til, og hvilket tilbehør jeg anbefaler at spise til.
Jeg har i dette indlæg samlet 10 af mine salater-opskrifter, som jeg synes passer godt til årstiden – nogle af opskrifterne er fra min bog og andre er snuppet fra tidligere indlæg her på bloggen.
Blomkåls ’couscous’, 4 pers.:
Det er ikke vanskeligt at lave en sundere udgave af couscous med revet blomkål – det ligner couscous, og har stort set samme gode, mættende egenskaber.
½ blomkålshoved
250 g gule tomater
2 spsk pinjekerner
6 stængler bredbladet persille
1 bdt rød basilikum
Dressing:
1 spsk olivenolie
1 tsk honning
saft fra ½ lime
salt og peber
Riv små buketter af blomkålet på et rivejern, brug gerne den grove side. Halver tomaterne, og bland dem med blomkål. Rist pinjekernerne på en tør, varm pande, indtil de er gyldne – pas på, de ikke får for meget. Hak persille og basilikum groft, og kom det i salaten.
Rør ingredienserne til dressingen sammen, og smag den til. Hæld dressingen over salaten, og drys med pinjekerner inden servering.
Den bedste hvidkålssalat, 4 pers.:
Denne hvidkålssalat står ofte på menuen hos mig, og jeg skylder min mor en stor tak for opfindelsen. Den passer til det meste, men er et sikkert hit til hjemmebagt pizza.
¼ hvidkål
4 spsk saltede peanuts
Dressing:
3 spsk olivenolie
1 spsk æblecidereddike
1 fed hvidløg
1-2 spsk ketchup
1 spsk brun farin
salt og peber
Skær hvidkålen i meget tynde strimler. Rør ingredienserne til dressingen sammen, og lad den gerne trække i et par timer. Vend dressingen godt sammen med hvidkål, og drys med peanuts. Salaten kan sagtens laves i forvejen, men så vent med at drysse med peanuts, til den skal serveres.
Sommersalat med asparges, spinat & spelt, 2 pers.:
200 g grønne asparges
1 spsk olivenolie
2 håndfulde frisk babyspinat
1/2 bdt purløg
1 dl perlespelt, kogt og afkølet
1 spsk olivenolie
1 spsk æblecidereddike
salt og peber
Knæk den træede del af bunden på de grønne asparges og kassér dem. Steg asparges’ene i olie på en varm pande i et par minutter. Fordel babyspinat, hakket purløg og perlespelt på et fad og læg asparges’ene henover. Rør olie og eddike sammen og smag til med salt og peber. Hæld dressingen over salaten og servér med det samme.
Bønnesalat med pærer og sprøde tortillas, 4 pers.:
En dejlig sommerlig salat, som helst skal serveres med det samme på grund af de sprøde tortillas.
2 dl brune bønner
2 majstortillas
2 spsk neutral olie
1 tsk stødt spidskommen
2 pærer
1 bdt koriander
Dressing:
1 spsk neutral olie
saft fra 1 lime
1 tsk flydende honning
salt og peber
Sæt bønnerne i blød i mindst 8 timer. Skyl dem, og kog bønnerne under låg i et nyt hold usaltet vand, til de er møre, ca. 45-55 minutter. Skyl dem efter kogningen, og lad dem dryppe godt af i en sigte.
Klip eller skær tortillas i små trekanter, og varm en pande godt op med olie. Steg de små trekanter i olien, indtil de er sprøde og gyldne – det går ret hurtigt. Læg dem på fedtsugende papir, og drys med spidskommen.
Skær pærerne i små tern, hak koriander groft, og bland begge dele sammen med bønnerne. Rør ingredienserne til dressingen godt sammen, smag til, og vend det rundt i bønnesalaten. Anret de sprøde tortillas ovenpå salaten, og server straks.
New Yorker nudler, 4 pers.:
Første gang jeg fik salat med sorbet var i New York på en asiatisk restaurant. Nu har jeg lavet min egen version, og det er meningen, at sorbeten skal smelte ned i salaten og fungere som dressing. Hos de asiatiske købmænd finder du et stort udvalg af spændende nudel-produkter.
200 g tykke nudler, fx soba-nudler med grøn te
4-6 stængler citronmelisse
½ bdt koriander
4 spsk saltede peanuts
150 g bønnespirer
2 kugler citronsorbet, hjemmelavet eller købt
Dressing:
2 tsk mørk sesamolie
1 tsk soja
Kom nudlerne i kogende, letsaltet vand, og kog dem i ca. 5-6 minutter. Lad dem køle en smule af i en sigte. Hak citronmelisse, koriander og peanuts fint.
Bland bønnespirer med de afkølede nudler, og vend krydderurter og peanuts i. Bland sesamolie og soja, og vend det rundt i salaten. Anret salaten på et fad eller i en stor skål. Læg kugler af sorbet på salaten, og server straks.
Pastasalat med tapanade, 4 pers.:
Prøv denne pastasalat med min søsters skønne opskrift på nem tapanade af soltørrede tomater. Opskriften på tapanade rækker til mere end der skal bruges til salaten, så gem resten på køl, og brug det i sandwich, til ost eller som dip.
250 g fuldkornspasta, fx penne, skruer eller muslingeskaller
4 spsk pinjekerner
4 spsk sorte oliven
ca. 100 g artiskokhjerter i lage
evt. friske basilikumblade
Tapanade:
ca. 250 g soltørrede tomater i olie
1 spsk solsikkekerner
1 fed hvidløg
1 spsk limesaft
1 tsk balsamicoeddike
1 nip sukker
salt og peber
Kog pastaen i rigeligt letsaltet vand i ca. 9-10 minutter, og lad den dryppe og køle af i en sigte. Rist pinjekernerne på en tør, varm pande, indtil de bliver gyldne. Dræn artskokhjerterne, og skær dem ud i kvarte.
Kom alle ingredienserne til tapanden op i en blender, inkl. olien fra tomaterne. Blend indtil den har en ensartet konsistens, og smag til med salt, peber og limesaft.
Bland den afkølede pasta med ca. 2-3 spsk tomattapanade, og vend det godt rundt. Tilsæt hele oliven, artikokhjerterne og tilsidst pinjekernerne. Pynt evt. med friske basilikumblade.
Sommersalat med rå blomkål, 2 pers.:
1/4 blomkål
1 dl friskbælgede ærter
1,5 dl edamame bønner, bælgede og kogte
1 bdt radiser
50 g feta
1 bdt brøndkarse
2 spsk olivenolie
1 spsk eddike, gerne hyldeblomsteddike
salt og peber
Riv blomkål i tynde skiver på et mandolinjern eller med en skarp kniv. Bland blomkål med ærter og edamame bønner. Skær radiserne i tynde skiver, også på et mandolinjern eller med en skarp kniv – bland radiserne i salaten. Smuldr feta og brøndkarse henover. Rør olie, eddike, salt og peber sammen og vend dressingen i salaten.
Emmersalat med mizuna & blåbær, 2 pers.:
2 dl emmer
2 spsk mandler
2 spsk valnødder
2 håndfulde mizuna salat
1 håndfuld friske blåbær
Dressing:
1 spsk rapsolie
1 tsk flydende honning
saft fra 1/4 citron
salt og peber
Skyl emmerkernerne grundigt og kog dem i letsaltet vand i ca. 10 minutter – de må gerne have en smule bid. Rist mandler og valnødder på en tør, varm pande indtil de tager en smule farve. Tag dem af varmen og hak dem groft.
Hæld den færdigkogte emmer i en sigte og lad den køle og dryppe af. Pisk ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og peber. Vend dressingen rundt i den afkølede emmer sammen med nødder, blåbær og mizuna.
Salat med krydrede kikærter, 4 pers.:
Disse lækre sprøde kikærter er skønne som topping i salater, men kan også bruges alene som en snack.
1 spsk hvedemel
1 spsk olivenolie
1 tsk spidskommen
1 tsk stødt chili
2 tsk sød paprika
1 dåse kikærter
250 g cherrytomater
50 g blandet salat, fx spinatblade eller rucola
Dressing:
2 spsk yoghurt naturel
1 spsk tahin
1 tsk citronsaft
ca. 1 spsk vand
salt og peber
Lad kikærterne dryppe godt af i en sigte. Bland mel, olie, spidskommen, chili og paprika sammen og vend kikærterne godt rundt i blandingen – spred kikærterne ud på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 220 grader i ca. 20-30 minutter, eller indtil de virker sprøde – rør undervejs. Lad dem køle helt af på bagepladen.
Halver tomaterne, og bland dem sammen med salatbladene. Bland ingredinserne til dressingen sammen, og juster med vand, hvis den skal være tyndere. Smag dressingen til, og hæld den over salaten. Drys med sprøde kikærter, og server salaten med det samme.
Couscous med granatæble, 4 pers.:
Enkel, smuk salat fyldt med smag – kombinationen af mynte, granatæble og pistacie hensætter mig til 1001 nats eventyr.
2 dl couscous
3 dl kogende vand
2 tsk paprika
2-3 spsk olivenolie
1 tsk salt
1 bdt frisk mynte
4 spsk pistacienødder, usaltede
1 granatæble
1 spsk limesaft
Kom couscous i en skål, hæld kogende vand over, film skålen, og lad det trække i ca. 10 minutter. Når couscousgrynene har trukket færdig, røres paprika, olie og salt i. Nip myntebladene fra stilken, hak bladene og pistacienødderne fint, og bland det i salaten.
Befri alle kernerne fra granatæblet – det gøres nemmest ved at banke hårdt på skallen, så de små kerner falder ud eller vride kernerne løs i en skål med vand. Vend granatæblekernerne rundt i salaten, og smag til med limesaft og salt.
*****************
HUSK: Du kan købe min nye kogebog SALATSNEDKER, som indeholder 100 sprøde, sunde og saftige opskrifter til salatskålen. Bogen starter med en intro omkring salatgrej, salatens opbygning og mine 10 superhelte aka. yndlingsgrøntsager. Derefter kommer der 8 kapitler; De fyldige, De lette, De lune, De festlige, De feminine, De maskuline, De supersunde og tilbehør til salater. Derudover har jeg lavet en sæsonguide, menuforslag og en oversigt over hvilke råvarer der kan erstatte hinanden. Så hvis du er salatelsker ligesom mig eller har brug for ny inspiration til salatskålen, så er denne bog lige noget for dig.
22 kommentarer
TAK!! Du fik lige vækket min salatlyst igen med lækre billeder og gode opskrifter. TAK!
Dejligt :-) Håber du vil teste nogle af opskrifterne.
Super flotte og lækre salater – det giver virkelig lyst til salat!
Tusind tak – dejligt at høre :-)
Hold fast hvor ser det lækkert ud! Vi stod faktisk lige om manglede gode ideer til aftenens salat – så det var jo super passende ;) Tak for inspiration og lækre billeder
Emma
http://www.thecasualcliche.blogspot.dk
Tusind tak – håber du vil teste nogle af salaterne :-)
Jeg er så glad for din skønne salatbog! Så sent som i aftes sad jeg og kiggede i den, og til vores aftensmad i dag lavede jeg din lækre blomkåls “cous cous”. Det er simpelthen så lækkert :-)
Det er jeg glad for at høre – jeg har netop fået den gode hvidkålssalat… den er altid god :-)
Hej Ditte.
Netop sådan et indlæg jeg lige stod og manglede, med en masse friske sommersalater. TAK! :D
Kh. Christina
Perfekt – dejligt jeg kunne hjælpe :-)
Jeg er blæst bagover!! Hold nu op nogle billeder! Og salaterne!! – De er både smukke og utrolig fristende!!
1000 TAK for de søde ord :-)
Wow, sikke et fantastisk indlæg. Et virtuelt sansebombardement af farve og smag :-)
Mange tak, Malou – ha’ en dejlig dag :-)
Lækkert med en masse grøntsager! Du er til stor inspiration! Tjek min sommersuppe ud (alternativ til salat og grøntsagerne behøver ikke være på deres mest friske :-))
http://blog.fashionmom.dk/2014/04/sommersuppe-med-rejer-og-asparges.html
Hej Ditte.
Jeg har lige købt din salatkogebog og den er virkelig god, også til travle familier da der ikke skal bruges for mange ting eller tid på de fleste af salaterne. Jeg har allerede prøvet et par stykker af opskrifterne og de er bare gode! En af dem jeg har prøvet er salat med radiser på S. 165, jeg var MEGET begejstret for salaten, men min mayonnaise hadende mand synes at dressingen var for tung (jeg havde ellers ikke fortalt at der var mayonnaise i). Er der evt. En af de andre dressinger i bogen der kan bruges til salaten? Måske en af dem med olie og citron? Tak for en super kogebog, jeg ser gerne en Salater fra the food club 2 på et tidspunkt ;0) mvh. Anne
Hej Anne, Tak for din søde kommentar – dejligt du kan lide min bog. Du kan sagtens skifte dressingen ud, evt. med en citron/olie dressing eller lave en lettere version med yoghurt. Ha’ en god søndag.
Hej Ditte,
Hvis ikke dine billeder og opskrifter giver en lyst til at lave og spise salater, så ved jeg ikke hvad. Meget smukke billeder!
Jeg skal snart holde fødselsdag/bryllupsfest og i den forbindelse ønsker jeg selv at lave alt tilbehør (så ved man, hvad man får…). Efter at have kørt ned over dine ti bedste salater, tænkte jeg om man kan kombinere en grøn salat med friske blåbær og krydrede kikærter? Vil du give dit besyv med og evt. komme med et forslag til dressing.
På forhånd tak.
Anne
Jeg ÆLSKER hvidkål’s salaten. Hvordan kan noget så enkelt smage så godt?;-) jeg har problemer med mavesyre så brugte ikke hvidløg i dressingen… tak Ditte, tak Ditte’s mor for en fantastisk salat – som også passer godt til frikadeller
Ja, den er nemlig fantastisk – jeg elsker den også, og den passer til det meste :-)
Kan hvidkålssalaten skiftes ud med spidskål ?
Salaterne ser lækre ud og god inspiration til en god grill aften.
JA! Absolut :-)