Jeg ved godt titlen på dette indlæg siger “mine bedste julesmåkager”, men jeg må nok hellere rette det til “min families bedste julesmåkager”. Min mor og jeg har nemlig været i gemmerne, og fundet nogle gamle opskrifter frem, som er gået i arv til min mor og nu til mig…. og nu vil jeg dele dem med jer. Jeg er vokset op med disse julesmåkager og har tidligere haft en tradition med min mor, hvor vi bagte en hulans masse julesmåkager sammen… De sidste par år er den tradition gået i glemmebogen, men i denne weekend har vi taget revanche, og nu er kagedåserne fyldte og der hænger en sød duft i køkkenet fra de mange timers kagebagning.
{ SCHWEISISKE NØDDEKAGER }
ca. 35-40 stk
Denne opskrift stammer fra min mors tante Anna fra Idom. De er nok min favorit, og kagerne er sprøde, tynde og med en skøn smag af hasselnød.
2 æg
150 g sukker
150 g hvedemel
150 hasselnødder
Æg og sukker piskes sammen. Mel og nødder vendes i. Dejen hældes i en sandkageform og bages ved 150 grader i ca. 50-60 minutter. Den lune kage pakkes ind i et fugtigt viskestykke, og trækker i køleskabet til næste dag.
Næste dag skæres kagen i pålægstynde skiver, som bages i ovnen ved 225 grader i 5-6 minutter (hold øje). Når kagerne er kølet helt af, kommes de i en tætsluttende kagedåse.
{ ZENIAS JULEGUF }
ca. 120 stk
Denne opskrift stammer fra min mors faster Zenia, og derfor er de opkaldt efter hende. Vi har altid bagt disse kager i min familie, så selvom ingredienserne ikke er specielt julet, så er de indbegrebet af julesmåkager for mig.
250 g sukker
250 g smør
1 æg
400 g kokosmel
250 g hvedemel
2 spsk kakao
1 tsk natron
Pisk sukker, blødt smør og æg godt sammen. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Tril små kugler af dejen (som en valnød) og stil dem på en bageplade med bagepapir – bages ved 170 grader i ca. 14-15 minutter. Når kagerne er kølet helt af, kommes de i en tætsluttende kagedåse.
{ APPELSIN-KNASEKAGER }
ca. 60 stk
Disse småkager fylder huset en aromatisk duft af appelsin, som leder tankerne hen på jul. Hvis du vil pynte småkagerne kan du smelte en smule mørk chokolade og pynte dem med tynde striber af chokolade.
125 g smør
125 g sukker
150g hvedemel
1 spsk appelsinskal
Ælt alle ingredienserne sammen og tril dejen i stænger, der lægges i køleskabet til næste dag. Skær dejen med en skarp kniv i tynde skiver der lægges på en bageplade med bagepapir. Bag kagerne ved 200 grader i ca. 5-6 minutter. Når kagerne er kølet helt af, kommes de i en tætsluttende kagedåse.
{ SØNDERJYSKE BRUNKAGER }
150 stk
Opskriften kommer fra min mormor og smager lidt anderledes (og bedre) end klassiske brunkager… så dem kan jeg virkelig anbefale at give sig i kast med.
250 g smør
250 g sukker
250 g mørk sirup
500 g hvedemel
1 tsk hjortetaksalt
1 brev brunkagekrydderi
Pisk smør, sukker og sirup godt sammen. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Kom dejen i en skål og stil den på køl i min. 2 timer. Kør enten dejen på en kødhakker med en kageplade ( til rutebiler) eller tril dejen til stænger og skær dem ud i tynde skiver. Bages ved 200 grader i ca. 7-8 minutter. Når kagerne er kølet helt af, kommes de i en tætsluttende kagedåse.
15 kommentarer
Åh, Ditte – jeg er også SÅ vild med disse lækre småkager. Dejligt du fik bagt i dag sammen med din mor :-) Nu håber jeg på en lille smagsprøve eller to i morgen sammen med en god kop kaffe :-)
Ja, vi har huset fyldt med småkager.. og du kan tro vi giver smagsprøver :-)
Er det med vilje du har skrevet smør to gange i opskriften på Zenias juleguf?
Ha ha ha, jeg var nok i kagekoma, da jeg skrev dem, men det er nu rettet :-)
Blev helt glad da jeg så din appelsin-knasekage, da den er nærmest identisk til den kniplingskage vi plejer at lave i vores familie. Eneste forskel er at vores opskrift er med lige meget af alle ingredienserne og uden appelsin – men vil helt sikkert prøve med appelsin i også. Kniplingskagen er den småkage som for mig altid vil være den småkage med mest julestemning i! :)
Ja, du må prøve opskriften med appelsinskal i – det giver et skønt jule-touch :-) God søndag til dig. Kh Ditte
Julehygge og nostalgi ❤️
Fuldstændig ❤️❤️❤️
For noen flotte oppskrifter!
Skal nøddekagen tas ut av formen før du har den i viskestykket og kjøleskapet?
Hilsen Anja
Ja, det skal den :-)
Mon man kan lade dejen til appelsinsmåkagerne være i køleren i et par timer i stedet for natten over? Eller måske endda bare en halv time i fryseren? Min småkagebagning er altid lidt spontan nemlig God søndag! Kh
Helt sikkert. Dejen skal bare sætte sig, så den er nem at skære ud :-)
Appelsinskal i knasekager er det syltet eller blot alm (øko) appelsinskal?
Har fulgt din opskrift på møddekagerne til punkt og prikke, men efter et døgn i køleskab er den bagte dej stadig meget ‘sandkageagtig’ og helt umulig at skære tyndt. Nu har jeg smidt den i fryseren pakket ind i film i håb om det hjælper. Jeg er stor fan af dig og har kun positive ting at sige om alle de opskrifter jeg har prøvet.
Ja, den er svær at skære. Det skal gøres forsigtigt.. Jeg har bagt disse kager utallige gange, så det kan lade sig gøre :-) God weekend. Kh Ditte