Jeg kunne spise græskar hver dag og jeg er ret sikker på, at der kommer til at blive spist en del græskar i løbet af efteråret hjemme hos mig. Faktisk har jeg allerede taget hul på sæsonen, for jeg elsker nemlig græskar – det er virkelig en af min favorit-spise. Jeg elsker hvordan det kan trylles om til alle mulige forskellige skønne retter – men hvis du ikke rigtig er hoppet med på græskar-vognen endnu, så kan du her få et overblik over nogle af de forskellige typer af græskar, som egner sig glimrende til at blive spist.
{ Hokkaido }
Hokkaido er det perfekte spisegræskar med sit faste orangegule kød og milde, aromatiske smag. Hokkaido egner sig godt til suppe eller bagt i ovnen. Hokkaido har sit navn efter den japanske ø Hokkaido, hvor den har været dyrket i mange år. Græskaret er rig på betacaroten, B- og C-vitamin, folat, calcium, kalium, magnesium og fibre.
{ Grøn hokkaido }
Grøn hokkaido minder om almindelig hokkido på mange måder – denne sort udvikler grønne, ca. 1,5 kg tunge frugter med orange-gult frugtkød og en fremragende smag. Den har en sød, nøddeagtig smag – skallen er rigtig hård, men bliver mør ved tilberedning. Hokkaido kan holde sig i ugevis, hvis den opbevares tørt. Ved stuetemperatur er holdbarheden ca. 2-4 uger og på køl helt op til 2 måneder.
{ Ufo græskar }
UFO-græskar/squash hører til græskarfamilien og kan bruges ligesom de andre små græskar – de findes i forskellige farver; hvid, gul og grøn, og smager bedst når de er små. Ufo-græskar kan bruges til suppe eller skæres i tern og bages i ovnen. Smagen er mild og passer godt sammen med kraftige krydderier.
{ Butternut Squash }
Butternut squash bliver også kaldt moskusgræskar og er en vintersquash med en rigtig hård skal, orangegul kød og fladrunde facon. Smagen er rigtig mild og nøddeagtig. Butternut passer perfekt til suppe, bagt i ovnen eller en sød græskartærte. Butternut er i sæson fra efteråret og hen til den første del af vinteren.
{ Spaghetti squash }
Spaghetti-squash hører til græskarfamilien, og er på størrelse med butternut squash og farven varierer fra elfenbenshvid til gulig – det har en lang og oval facon og smagen er mild og minder meget om squash/zucchini. Midten er fyldt med spiselige kerner, og i rå tilstand er frugtkødet fast, men når det koges eller bages bliver det trevlet og kan skilles let i tynde strimler, som minder om spaghetti. Man får de mest spaghettilignende strimler ved at skære græskaret over på midten, og efter bagningen trevle frugtkødet fra hinanden med en gaffel.
Du kan finde inspiration til lækre græskaropskrifter her, her, her og her!
8 kommentarer
Jeg har lige fået en kurv fuld af pyntegræskar af min nabo. Kan de spises, eller hvad er forskellen? Bh Sanne
Pyntegræskar er normalt uspiselige… så dem må du blot lade pynte i huset :-)
Kender du de lange tynde grønne græskar, der siges at skulle spises som squash?
Hmmm, ikke umiddelbart – kender du navnet på dem?
Kan jeg lægge et foto ind i kommentar feltet? I så fald, hvordan, eller skal jeg sende til en anden adresse? Dorte
Uhh jeg må på græskar indkøb. Jeg har faktisk ikke rigtig spist så meget græskar, men tænker til er på tide at ændre dette. :-)
Kan man egentlig spise skrællen? Jeg har tit undret mig, når jeg ser folk har bagt græskar i ovnen, og om de så piller skrællen af efterfølgende, da det er nemmere eller om man kan spise den.
Du må igang med at spise græskar :-) Du kan sagtens spise skrællen, men så vil jeg gå efter en økologisk variant… Jeg beholder altid skrællen på når jeg fx. bager græskar i ovnen.
Det ville være så dejligt, om navn og udseende kunne stå sammen, såmænd kunne lære at kende dem fra hinanden.