“Ingen kan modstå denne karamelknas, som er vidunderlig i mindre stykker eller smuldret i vaniljeis.” Sådan lød Nigella Lawsons ord om opskriften på karamelknas, som jeg faldt over tidligere idag. Opskriften virkede nem og så lækker ud, så jeg begav mig naivt igang. Meeeen et eller andet gik galt. Jeg havde en forventning til ordet knas, men min karamel blev det modsatte – blød!
Karamellen havde en god smag, men konsistensen blev ikke helt som forventet. Jeg skulle have brugt det til at drysse ovenpå vanilleis i aften, men måtte finde på noget andet. Jeg blev så arrig, at jeg lavede en ny portion karamel senere på dagen, men desværre med samme udfald… BLØD!
Jeg fulgte opskriften slavisk, så om det er fordi jeg ikke besidder Nigellas snilde eller det bare ikke er karamelvejr, vides ikke, men mine karameller endte i skralderen og ikke på min is!
Her kommer opskriften på karamelknas/masse:
100 g. sukker
4 spsk. lys sirup
1,5 tsk. natron
Bland sukker og sirup i en kasserolle og smelt det ved middel varme uden at røre rundt. Lad karamelblandingen simre i tre minutter.
Tag kasserolen af varmen og rør natron i – massen vil nu bruse op og blive hvid. Hæld det på et stykke bagepapir.
Når karamelblandingen har sat sig, kan du knække det ud i små sprøde stykker! Det var så her min karamel gik galt, da den fik konsistens som tyggegummi og absolut ikke kunne knækkes, men kun trækkes i.
BATCH 1 + 2
Efter at have smidt min karamel ud, lavede jeg en lille portion brændte mandler med havsalt, som jeg hakkede fint og dryssede ud over isen – meget lækkert og knasende.
8 kommentarer
Hej!
Først tusind tak for en lækker mad-blog! Jeg er selv total foodaholic og tager også billeder af alt det lækre mad jeg kommer i nærheden af!
Vil bare lige nævne at da jeg selv for noget siden lavede Nigella-“knasen” havde totalt samme oplevelse som dig!!!! Sært!
Fortsat god fornøjelse i køkkenet!
MVH. den madglade!
MHV. “Foodaholic”
@Malene: Ja, det er sært! Vi må til bunds i det her :-) Giv lige lyd hvis du finder nøglen til at få knasende karamel.
Bare drop natron’en :)
Super. Tak for tippet!
Hej Ditte :)
Det ser nu meget lækkert ud, anyhow :)
Men et lille tip:
Du skal ikke tænke på hvor lang tid den skal koge, men koncentrere dig om hvor højt temperaturen kommer op :)
i regelen hedder det at jo højere temperaturen blive, jo hårdere bliver karamellen :) – du skal bruge et sukkertermometer der kan måle temperaturer over de 200 grader og bevæbne dig med god tid! Det ville nok være en god ide at undersøge hvor varmt det skal blive, for et par grader fra eller til kan have ret stor betydning for om din karamel bliver blød og uden smag, hård/knasende og kraftig i smagen (pga. den brændte sukker) eller for brændt og stenhård. Hilsen Karla :)
Hej Karla, tak for tippet. Tænkte nok et sukkertermometer ville være svaret. Men synes bare opskriften lød så nem; måske den gode Nigella har undladt en detalje eller to :-) Jeg må i gang med termometeret…
Hej.
Jeg prøvede lige at lave karamel knas. Efter at have set opskriften, kunne jeg konstatere at jeg ikke havde lys sirup. Derfor forsøgte jeg mig lidt frem.
Jeg brugte ca 1 dl alm. Sukker + lidt farin + 3/4 dl mørk sirup (det jeg havde tilbage i flasken).
Jeg ville have afprøvet MED natron, som du skriver, men endte med at glemme det:)
Jeg rørte tit i massen, men lod den stå ved lav varme længe. Jeg tog af og til en lille dråbe karamel på et bageparpir og kunne fornemme at karamellen langsomt blev mere og mere hård, når den kølede af.
Til sidst fik jeg en rigtig god knasende karamel.
Så det er nok et spørgsmål om tålmodighed:)
Tak for dit gode råd, Line – måske jeg burde prøve igen :-)