Kære allesammen,
Selvom det er juli måned, så får jeg stadig lyst til supper og gryderetter ind imellem, især på en lidt trist og kold søndag som idag. Ofte forbinder vi simre-køkkenet med store kødudskæringer, som skal tilberedes i mange timer, for at afgive smag og blive mørt og lækkert. Men faktisk kan man sagtens lave vegetariske gryderetter med saft, kraft og masser af smag. Der er blot nogle få ting, som du skal have i tankerne inden du gå i gang.
Det allervigtigste at have fokus på er smag; en gryderet skal have masser af smag og den skal tilfredsestille vores smagsløg. Smagen får vi næsten forærende når vi arbejder med kød, men det kræver en smule mere arbejde og tålmodighed når der er tale om grøntsager. Jeg sørger altid for at mine vegetariske retter har dybde – vi kan godt kalde det umami, en af de 5 grundsmage, som betyder velsmag og bliver også kaldt for kødsmagen – det er altså en rig smag med mundfylde, som tilfredstiller os når vi spiser det. Heldigvis kan vi godt opnå denne velsmag uden kød, og i stedet bruge produkter som; miso, chipotle, harissa og saltede citroner, som alle kan købes i helsekostbutikker eller etniske supermarkeder. Det kan være godt at investere i et par af produkterne, da de er drøje i brug og kan bruges til at pifte alverdens retter op med.
Det gode ved gryderetter er, at det er meget nemt at lave store portioner – enten portioner til fryseren eller bare lave mad til flere dage – gryderetter udvikler masser af smag natten over, og smager næsten bedre dagen efter.
Hvis du gerne vil have en eller flere kødfrie dage om ugen, så kan jeg bestemt anbefale at prøve denne chili sin carne – jeg vil næsten garantere, at du (eller din familie) ikke opdager at den er uden kød. Opskriften har jeg udviklet til Politiken – du kan se mange flere af mine opskrifter lige her.
{ Chili sin carne med øl, chokolade & kanel }
4 personer
Denne chili sin carne får sin dybde fra chipotle chili, som er røget, tørret chili – kan du ikke skaffe chipotle, så brug en kombination af stødt chili og røget paprika. Juster selv med chili alt efter hvor stærkt du kan lide det.
2 spsk olie
2 rødløg
4 fed hvidløg
1 rød peberfrugt
1 squash
1 spsk tomatpure
2 tsk stødt spidskommen
1 tsk oregano
1-2 tsk chipotle chili
1 tsk stødt kanel
15 g chokolade, 100% (eller 1 spsk mørk kakao)
2 ds hakkede tomater
2 spsk syltede jalapenos
1 dl mørk øl
1 tsk brun farin eller kokossukker
250 g kogte kidneybønner
250 g sorte bønner
150 g frosne majskerner
salt og peber
Topping:
frisk rød chili
1 avocado, i tern
8 spsk crème fraiche
1 bdt koriander
Hak rødløg og hvidløg fint. Skær peberfrugt og squash ud i små tern, og svits det hele i olie i en gryde sammen med tomatpure. Tilsæt spidskommen, oregano, chipotle og kanel, og svits yderligere 2 minutter. Tilsæt chokolade, hakkede tomater, jalapenos og øl, og lad det hele simre ved middelvarme i ca. 1 ½ time – blend det hele til en ensartet sauce og smag til med salt, sukker og evt. mere chili. Kom bønner og majs i, og lad retten simre yderligere 30 minutter, og smag til med salt og peber og evt. mere chili.
Anret gryderetten i skåle, og top med frisk, rød chili, tern af avocado, crème fraiche og masser af koriander.
Du kan sagtens servere ris eller fx. tortilla chips til din chili sin carne.
8 kommentarer
Det lyder som en lækker varmende ret :-)
Skal de sorte bønner også være kogte eller skal de være rå?
https://www.nemlig.com/opskrifter/chili-sin-carne-med-oel-chokolade-og-kanel-98001878 Økologisk Landsforening har stjålet din opskrift. ;)
Jeg har udviklet den til dem :-)
En virkelig god chili. Selv min søn, som elsker kød, var vild med denne ret, og det er jo dejligt, når datteren er vegetar – så kan jeg nøjes med én ret til alle.
Dejligt at høre – herhjemme er den også et hit :-)
Er der mulighed for, at bruge stødt kanel i stedet for kanel stænger?!
Helt sikkert :-)
Tak for en fantastisk opskrift! :-D. Det er den bedste chili, jeg har smagt!