Klimabelastning og bæredygtighed er ord der bliver brugt i flæng, og når man snakker om disse begreber, synes jeg ikke man kan komme udenom at tale om kød vs. grøntsager. I disse år bevæger en grøn bølge sig ind over Danmark med stadig større styrke i takt med det øgede fokus på at spise mindre kød af hensyn til både egen sundhed, dyrevelfærd og planetens klima. Grøntsager har altid været omdrejningspunktet i mit køkken og jeg definerer mine måltider ud af grøntsager i stedet for kød – jeg er fascineret af alle aspekter af det grønne univers – lige fra de smukke farver, former, smage og dufte til konsistens og alsidighed.
Det kan undre mig, hvorfor det er så pokkers svært for os danskere at spise og bruge grøntsager i vores daglige madlavning, men ordet ’vegetar’ har desværre stadig en klang af linser, tofu og rødbedebøffer krydret med lilla hippetørklæder og fodformede sko. Det er selvfølgelig en lidt firkantet opfattelse, men for mange spiller kødet stadig hovedrollen i måltidet. Jeg håber, at jeg i min nye bog VEGETAR kan appellere til selv det mest kødelskende hjerte og hjælpe med at få øjnene op for hvor delikat, velsmagende og mættende en vegetarisk og plantebaseret kost kan være.
Jeg tror mange synes det virker en smule uoverskueligt at spise en vegetarisk kost, men bare rolig….. det er slet ikke så svært at spise vegetarisk, og alle opskrifterne i min bog er nemme at gå til, uanset om du er inkarneret vegetar eller blot nysgerrig på det grønne univers. Hvis du gerne vil begynde at spise mere grønt, så er mit råd at starte med fx. en dag om ugen eller et måltid om dagen og efterhånden trappe op – pas på ikke at gabe over for meget, så det i stedet for en succesoplevelse ender med en fiasko.
Hvis du mangler inspiration, så kan jeg varmt anbefale min bog VEGETAR, som består af 140 vegetariske opskrifter (og en stor del veganske ) – der er noget for enhver smag og til enhver lejlighed – vigtigst af alt er at retterne er nemme, velsmagende og du bliver mæt af dem. Hvis du gerne vil købe et signeret eksemplar af bogen, så kan du lige nu købe den i min egen shop – læs mere her.
2 kommentarer
Kære Ditte,
Min kæreste og jeg er lige flyttet fra København til Jylland (Vestjylland, godt ude på landet). Jeg har længe stillet samme spørgsmål som dig og har lige netop fundet et muligt svar. Vi begyndte nemlig også pludselig at spise væsentlig mere kød og meget mindre grønt, simpelthen på grund af udvalget og kvaliteten af det grønne. Særligt i vores landsby med to købmænd hvor kinakål og iceberg forsat er de mest solgte salater. Jeg har flere gange spurgt dem om de ikke ville bestille spinat hjem og jo med glæde det gør de gerne. Men det er af en ringe kvalitet uden smag og som købmanden siger, han kan ikke sælge nogle af dem som vi ikke køber. Det er simpelthen så ærgerligt. Der er desuden et meget begrænset udvalg af tørvarer der typisk indgår i vegetarisk livsstil. Det meste vores købmænd har er brevsovs og Knorr lasagne. Desværre… Det har for os gjort det rigtig svært at leve mere eller mindre kødfrit og det er sku ærgerligt. Jeg håber at det ændrer sig, jeg tvivler dog. I mellemtiden så leverer Aarstiderne heldigvis grønt og vi hamstrer hver gang vi er i nærheden af tørvarer som kan gøre grøntlivet en tand mere spændende. Og så suger vi til os af inspiration fra skønne bloggere som dig :-)
Kære Maiken,
Tak for din kommentar og input – dejligt at høre, at I bruger Aarstiderne… de kan i hvert fald levere gode grøntsager og vegetariske måltidskasser. Og dejligt du læser med her på bloggen…tak for det.