Jeg får ofte spørgsmål omkring bagning og madlavning uden sukker, og som de fleste nok ved, så prøver jeg så vidt mulig at undgå alt tilsat sukker. Sidste år udkom min bog “SUKKERFRI BØRNEFEST”, som er en glad kogebog, der er propfyldt med sjove opskrifter til fest, fødselsdage, sofaaftener og generel hygge – også i skolen eller i børnehaven. Nogle af opskrifterne er så enkle, at børnene kan prøve at lave dem selv, og andre skal I lave sammen. Alle opskrifterne har dog det tilfælles, at det hvide sukker er skiftet ud med sundere, naturlige alternativer.
Udover at indeholde masser af gode opskrifter, så indeholder bogen også masser af gode råd og tips til bagning unden sukker, og disse tips vil jeg dele med jer + en af opskrifterne fra bogen; glutenfrie fødselsdagsboller med nutella.
10 TIPS TIL SUCCES UDEN SUKKER:
1. Smag på det
Når du erstatter hvidt sukker med sundere alternativer, ændrer smag og konsistens sig en smule. Smag derfor kagedej, cremer og glasur til undervejs, så de får en tilpas sødme og bliver tilpasset du og dine børns smagsløg.
2. Find jeres favorit
Sukrin, stevia, honning… Der findes mange gode, naturlige alternativer til hvidt sukker, men smagen varierer en smule. Nogle nyere produkter har fx en kølig eftersmag, som alle ikke er lige vilde med. Derfor er det vigtigt, at I prøver jer frem. Jeg foretrækker selv en kombination af kokossukker og sukrin gold.
3. Brug frugt som sødemiddel
Vil du gerne skære ned på dine børns sukkerindtag, kan du søde kagerne med moden banan, revet æble eller tørrede frugter. Enkelt, men effektivt.
4. Is kræver ekstra sødme
Når du laver is, er det ekstra vigtigt, at du smager ismassen til, inden du kommer den i fryseren – en smule af sødmen forsvinder, når ismassen fryses.
5. Gå efter mørk chokolade
Vælg en god, mørk chokolade, når du laver opskrifterne i bogen, gerne 70-85 %. På den måde får du den bedste smag og det laveste indhold af sukker, men prøv dig frem, der kan være stor forskel på smag og bitterhed.
6. Vil du gerne undgå mælk?
I fleste opskrifter kan du sagtens bruge ris-, kokos- eller mandelmælk i stedet for almindelig komælk. Men vær opmærksom på, at de kan være tilsat sukker, og derfor ofte er ret søde. Laver du din egen plantedrik, er det ikke et problem.
7. Brug mandelmel i stedet for hvede
Nøddemel er en rigtig god erstatning for hvedemel. Jeg foretrækker mandelmel, da det giver en god smag og konsistens til brød og kager. Vær dog opmærksom på, at du ikke kan erstatte hvedemel 100 procent med nøddemel.
8. Læs altid opskriften godt igennem
… inden du går i gang. Det giver et godt overblik og et bedre resultat.
9. Hold øje med ovnen
Ovne varmer forskelligt. Tjek undervejs, så dine kager ikke får for meget. Stik evt. en kødnål eller spidsen af en kniv i kagen. Hænger dejen ikke fast, når du tager kniven op, er kagen klar til at blive taget ud.
10. Køl af
Lad kagerne køle helt af, før du dekorerer med glasur eller frosting, ellers risikerer du, at frostingen smelter og ikke får den ønskede konsistens og form.
Og nu til opskriften:
{ FØDSELSDAGSBOLLER med “nutella” } fra SUKKERFRI BØRNEFEST
10 stk.
Fantastiske fødselsdagsboller med hjemmelavet nutella – og lav bare en stor portion, bollerne fungerer også rigtig godt som sandwich-boller.
Fødselsdagsboller:
200 g alm. mandelmel
3 spsk hørfrø
3 spsk loppefrøskaller
1 tsk bagepulver
et nip salt
1 tsk kanel
2 spsk blødt kokosolie
2 dl ricotta
4 æg
1. Tænd ovnen på 175 grader, varmluft.
2. Rør alle de tørre ingredienser til bollerne sammen i en skål.
3. Tag endnu en skål, og rør her kokosolie, ricotta og æg sammen.
4. Hæld de tørre ingredienser over i de våde, og rør dejen godt sammen.
5. Form små boller af dejen med fugtige hænder, og stil dem på en bageplade med bagepapir.
6. Bag bollerne i ca. 20 minutter.
Nutella:
300 g hasselnødder
2 spsk kokosolie
2 spsk kakaopulver
ca. 4-6 bløde dadler uden sten
1 tsk ren vaniljepulver
1. Kom hasselnødderne på en bageplade med bagepapir. Rist dem i ovnen ved 200 grader i ca. 10-12 minutter, eller indtil de tager farve.
2. Tag nødderne ud, og lad dem køle en smule af, før du “nulrer” skallen af nødderne enten med hænderne eller i et rent viskestykke.
4. Kom nødderne i en kraftig foodprocessor, og blend, indtil de bliver til fint mel.
5. Tilsæt olie, og blend igen. Vær tålmodig, det tager lidt tid. Skrab blandingen ned af siderne ind imellem, og blend, indtil smørret er cremet og har en smørbar konsistens.
6. Tilsæt så kakaopulver, dadler og vanilje. Blend, indtil det hele har en ensartet konsistens, og smag til. Skal det være sødere, så tilsæt flere dadler.
7. Kom nøddesmørret i en rent glas, og opbevar det ved stuetemperatur.
10 kommentarer
Rigtig fine opskrifter og dejligt med frugt forslag som erstatning for sukker. Men jeg bliver nødt til at spørge hvad det er der er så galt med hvedemel? Med mindre man har gluten allergi, og derved har cøliali, så kan jeg ikke forstå at alting skal erstattes med mandelmel. Måske hellere benytte en grover mel sort. Du laver utroligt lækre opskrifter, men rent klimamæssigt er mange af de ting du vælger at substituere med helt katastrofalt. F.eks går der 4 L drikkevand til produktionen af en mandel. Jeg forstår at det er vigtigt at passe på det glykokemiske index, men den stigende trend indfor så vel paleo samt LCHF diæter m.m har virkelig store klimamæssige følger hvilket vi alle også fremtrædende blogger m.m burde tage med i deres overvejelser. Jeg håber ikke du ser dette som en kritik, jeg har fulgt dine opskrifter længe og ved jeg lyder som en klimatosse…
Hej Nette,
Der er intet godt at sige om hvedemel – det indeholder intet gavnligt som kroppen kan bruge. Jeg tåler ikke gluten specielt godt, så derfor vælger jeg ind imellem at bage med nøddemel. Og til mit eget forsvar må jeg sige, at jeg tænker klima ind i alle de valg jeg gør i min hverdag, og så vidt jeg ved kan nødder godt indgå i en klimavenlig kost.
Jeg tror ikke at jeg forstår dit svat til Nette, hvorfor indeholder hvedemel intet
godt? Og hvordan kan man ikke tåle gluten “specielt godt”, man kan vel tåle det hvis man ikke har glutenallergi?
Og som Nette siger, dette er ikke ment som kritik. Du laver lækre opskrifter og jeg har fulgt dig i flere år. Men lige her forstår jeg ikke dit svar, kan du forklare?
Som jeg skrev tidligere så indeholder hvedemel intet gavnligt – ingen næring eller fibre, og kroppen omsætter det på samme måde som sukker. Hvilke gode næringsstoffer mener du er i hvedemel?
Jeg forstår heller ikke kritikken af hvedemel, hvedemel er mel lavet af hvede, en kornsort der brødføder mange, mange mennesker i hele verden. Hvedemel kan være mange ting, hvidt mel, fuldkornshvedemel og andet derimellem. Fuldkornshvedemelet indeholder hele kornet med de næringsstoffer der er deri, bl.a. hvedekimet med E-vitamin, der er desuden mineraler i kornet som også er væsentlige for en sund kost. Hvede er lige så vigtig som de tre andre kornsorter rug, havre og byg, hveden bruges bare til andre produkter.
Det passer ikke der intet godt er at sige om hvedemel – det smager fandens godt.
Det kan vi godt blive enige om ;-)
Jeg vil tilføje et råd mere, tag det trinvist og vend dig til at alt ikke skal være så sødt. Hvis man tager, det helt store spring smager alt forkert.
Jeg er så glad for din kogebog med børnevenlige opskrifter, der ikke giver rutchebanetur til blodskukkeret. Om lidt skal vi fejre E’s 1 års fødselsdag og havde overvejet den nemme løsning med at bestille kagemand ved bageren… men så fik vi lige set et DR Tema om sukker, som igen mindede os om hvorfor vi gerne vil gøre os lidt mere umage med at udskyde sukker-ræset så længe som vi overhovedet kan. Nu har vi fundet flere lækre opskrifter fra SUKKERFRI BØRNEFEST som i stedet kommer på bordet når vi skal fejre ham! Hurra!
Dejligt at høre og stort TILLYKKE med E! Jeg har netop også set “Sandheden om sukker” igen og lige fået genopfrisket hvorfor det er, at jeg prøver at holde mig fra det hvide stads ;-)