Da jeg bor med en mand der ikke er vild med kombinationen af gedeost og bagte grøntsager, øjende jeg chancen for at mæske mig i herlighederne alene, da han er i Sverige hele dagen. Jeg har fuldstændig forelsket mig i denne franske sag, som er en slags sprød tærte med et rustikt udseende og en uimodståelig smag.
Som sagt er galette en form for fransk tærte, som kan variere meget både i udseende og i smag. Jeg valgte at hoppe ud i en galette med bagte grøntsager og gedeost. Det viste sig at være en meget perfekt kombination.
Alle ingredienserne til bunden kommes i en foodprocessor eller æltes i hånden. Undgå at arbejde for meget med dejen. Den skal bare være smidig og hænge sammen; når den gør det, sættes den på køl i ca. 1 time.
Jeg tilsatte en smule tørret persille til dejen, men det kan godt undværes. Derudover brugte jeg fuldkornsspelt til dejen, men alle typer af groft mel kan bruges; den kan også bare laves af ren hvedemel.
Imens dejen hygger sig på køl, laves fyldet, som kan bestå af alverdens grøntsager, forskellige typer af ost, krydderurter og kød.
Min galette indeholdte; 1/2 squash, 1 rødløg, 1 fed hvidløg, 2 peberfrugter, 75 g. fast gedeost, 10 cherrytomater, frisk rosmarin og tørret salvie. Det hele, undtagen gedeosten, steges eller bages mørt i ca. 15 minutter.
Dejen rulles ud til en cirkel og fyldet fordeles i midten af cirklen, gedeosten smuldres henover, og der drysses med salt og peber – jeg brugte rosenpeber for at få en mild pebersmag.
Kanterne foldes nu op, så fyldet bliver dækket en anelse. Tærten bages i ca. 30-40 minutter ved 200 grader. Den er færdig når dejen er sprød og gylden.
Denne opskrift giver 1 galette, som nok rækker til 2 personer inklusiv tilbehør – den kan dog nemt spises næste dag, både kold og lun.
9 kommentarer
Gallette er nemlig bare sååååå godt… Både som denne her måde sådan mere “mad”-agtigt og så også som det mere dessert-relaterede…. Og kan ikke andet end at sige MMM til denne her sammensætning. Og med gedeost – savle, savle… Og så godt et krydderi at bruge rosenpeber!
Uhm, det ser godt nok lækkert ud! Og jrg synes kombinationen af gedeost og grønsager lyder fantastisk!
this looks delicioussss
i’m going to make thisss!!!!
x
UHM… jeg og heldigvis også min kære mand ;O) elsker bare fromage de chevre..
Den opskrift skal vi bare have afprøvet, hurtigst muligt, inkl. et glas kold hvidvin dertil…
Bruger du en bestemt gedeost ??
Mumme :)))
Tak for Jeres kommentarer – det er i hvert tilfælde ikke sidste gang jeg laver galette. Mums.
@Birgit; Man skal drikke hvidvin til!
MMMMH. sååå lækkert!
Jeg havde love min mor at lave aftensmad, så jeg gik lidt på opdagelse på din blog, og faldt pladask for din gelette!
Jeg er dog ikke til gedeost, så det blev til, emmentailer ost istedet og så med, rødbeder, peberfrugt, gulerødder, rødløg, kartofler og salt og pebber. VIRKELIG lækkert..
@Maria; Det lyder også som en god kombi.. Alt bliver næsten godt i en Galette :-)
Ja man må jo ikke bande, men hold da k*ft nogle dejlige billeder!! I et myller af uappetitlige visuelle elementer som internet (desværre) også indeholder, må jeg bøje mig i støvet og indrømme, jeg er blevet svært sulten af at kigge med!! Tak!
De bedste hilsner
Fastere Philip
Hold da op en dejlig kommentar. Tusind tak for de rosende ord – skønt du kan lide min blog og mine billeder!