Så fik jeg langt om længe kastet mig ud i at lave flødeboller. Jeg har dog prøvet at lave flødeboller før, men det er efterhånden mange år siden, og lang tid før flødeboller med smag og marcipanbund.
Det er egentlig forholdsvis nemt at lave flødeboller, og mine smagte super godt, men hold op hvor blev de grimme. Jeg var lidt skuffet over, at jeg ikke kunne få dem overtrukket i bedste Mette Blomsterberg stil, så de endte i stedet med at blive meget rustikke og kluntede, men smagen fejlede intet. Hvis I har nogle gode og nemme tips til at overtrække en nogenlunde præsentabel flødebolle, så sig endelig frem.
På trods af flødebollernes udseende, vil jeg alligevel dele mine billeder med jer og opskriften får I selvfølgelig også. Det bedste er at bruge et sukkertermometer til at måle sukkerlagens temperatur, men da jeg skulle igang, kunne jeg desværre ikke finde mit termometer, så de blev lavet uden.
Jeg valgte at lave to slags flødeboller: hvid chokolade og havtornskum, mørk chokolade og lakridsskum drysset med frysetørrede hindbær. Det kan jo varieres alt efter smag og lyst, så her får I min basisopskrift, som kan bruges som den er eller med forskellige smagsgivere.
Flødeboller, 12 stk.
Bund:
120 g marcipan
Skum:
38 g vand
125 g sukker
55 g glukose
70 g pas. æggehvide
1 spsk sukker
Overtræk:
150 g god, hvid chokolade
150 g god, mørk chokolade
Rul marcipanen ud på et rent bord – jeg rullede marcipanen tyndt ud, hvilket jeg bedst kan lide. Brug f.eks. et shotglas til at stikke marcipanen ud med – kom de små marcipanbunde på en bageplade med bagepapir og bag dem i 4-5 minutter ved 175 grader til de er lysebrune – hold øje! Mine bunde fik måske en smule for meget, hvilket gjorde dem sprøde og knasende, men hvis du er mere til blød marcipan, så tag dem endelig ud efter kort tid.
Kom vand, sukker og glukose i en gryde og kog det langsomt op til 117 grader eller i nogle minutter indtil blandingen tykner. Imens piskes æggehviderne stive med 1 spsk sukker. Når sukkerlagen er færdig hældes den forsigtigt i æggehviderne mens der fortsat piskes. Pisk videre i ca. 12-15 minutter indtil skummet bliver tykt og skinnende.
Hvis du vil tilsætte smag eller farve til din skum, så vendes det i til sidst inden skummet kommes i en sprøjtepose og sprøjtes ud på marcipanbundene. Lad flødebollerne sætte sig i ca.1 time inden de overtrækkes.
Smelt chokoladen og sørg for at temperere den rigtigt. Dyp flødebollerne i chokoladen eller hæld/pensl chokolade på bollerne – ja, som I nok kan se så gik det ikke lige så godt for mig, men chokoladen skal jo på, så prøv dig lidt frem.
Jeg opbevarede mine flødeboller i køleskabet og de var helt klart bedst dagen efter. Det kan være svært ikke at kaste sig over dem med det samme, men vent indtil chokoladen er helt kold og sprød.
30 kommentarer
Det er da fint med det rustikke look. ;o) Meget charmerende og så kan man da se, de ikke lige er “ploppet” ud af en maskine. Og smagen er garanteret fantastisk. Uhm!!
Tak :-) De smagte super fantastisk og det var svært ikke at spise dem alle med det samme!
Mums. De ser fantastiske ud. Hvad ruller du marcipanen ud på, og med hvilken type rulle? Altid den del af bagning, der kikser for mig……
Jeg ruller marcipanen ud med en træ-kagerulle og lægger en frysepose henover, så det ikke klister :-)
Det rustikke er jo også et look i sig selv ;) og så længe de smager godt… Lyder som en spændende smagskombination!
Jeg plejer at bage mine kort i ovnen, for at gøre skummet fast = nemmere at overtrække :) Linker lige til min fremgangsmetode :) http://cupcakesandmore-cj.blogspot.dk/2012_05_01_archive.html
Tak for tippet. Har godt læst at de kan bages kort, hvilket lyder lidt sjovt, men vil da helt sikkert prøve det, tak!
Jeg synes nu, at de ser ret lækre ud! Har efterhånden fået af vide af familie og venner, at jeg er en ren og skær flødebolledronning, så vil med glæde komme med et tip. For at du kan overrække flødebollerne med chokolade, skal du sørge for, at skummet er stivnet/størknet ordentligt inden. Og så er det en god ide at smelte en masse chokolade, så der er nok til, at du kan dyppe dem med “hovedet” nedad. På den måde bliver chokoladen dryppet lige så langsomt af, så man får et flot resultat. Håber at du kan bruge mit råd :)
Fantastisk med en flødebolledronning… Det er en rigtig god idé med at bruge en ordentlig omgang chokolade, men hvad gør du med det overskydende chokolade? Jeg vil så nødig smide noget ud :-)
De smager sikkert fantastisk! Du kan også prøve med passionsfrugtskum, hvid chokolade som overtræk og let børstet med lakrids. Hindbær er absolut heller ikke at foragte…også med lakridsstrefs. Husk at si kernerne fra! Mit næste forsøgsprojekt bliver med rabarbersmag og med rødbedesmag!
Først af slt, så bag dine flødeboller 4-5 minutter v. 180 grader og lad dem køle af.
Når jeg overtrækker, så bruger jeg Callebaut. og jeg smelter rigeligt i en tyk porcelænsskål, så det kan zappes kort, hvis det bliver for koldt. Dernæst “fortynder” jeg chokoladen med en smule smagsneutral olie, så den bliver mere samarbejdsvenlig.
Skålen hen ved siden af de afkølede “boller”. En “bolle” på en gaffel, som holdes hen over den smeltede chokolade. Der hældes smeltet chokolade over med en ske og gaffel med flødebolle “bankes” af på kanten af skålen, så det ikke bliver en kæmpetykt lag. Dernæst et drys af…hvad det nu skal være…og så er de klar til at pakkes ind og gives som gave!
Tusind tak for de gode råd, Helle. Jeg havde faktisk besluttet at lave passionsskum, men i sidste øjeblik blev det havtorn :-) Jeg vil helt sikkert prøve at bage de næste flødeboller – de lyder som en god idé. TAK!
Lader min smeltet chokolade køle ret meget af, derefter dypper jeg flødebollerne i og lader chokoladen dryppe en smule af, det bliver de pæne af:)
Tak for tippet, Sille – dine blev bare så flotte, så jeg lurede lidt på dine inden jeg kastede mig over projektet, men mine blev bare til små spøgelser :-)
Med hensyn til det overskydende chokolade, så plejer jeg at sørge for at have nogle mandler eller hasselnødder ristet i forvejen, så de er klar til at blive overtrukket med den overskydende chokolade. Så har man lige en ekstra lille snack :D
Genialt – tak for de gode råd.
Jeg har kun lavet flødeboller én gang før, og tænkte faktisk lige at det var på tide at gøre det igen, for det var jo overraskende nemt! Jeg synes dine flødeboller ser fine ud! Jeg er af den opfatning at hjemmelavet skal også se hjemmelavet ud! Litt rustikt! ;) Ang overtrekning husker jeg ikke hvordan jeg gjorde det, men her er linken til min opskrif: https://iheartcakes.wordpress.com/2009/07/27/daring-bakers-chocolate-covered-marshmallow-cookies/
Tak, Malin – jeg må lige tjekke din metode ud :-)
Hvor ser de lækre ud!!! mmM Og elsker marcipan. Men er de ikke mega svære at lave?? De ser jo bare så finde ud!!
De er ikke svære at lave, Anne. Men jeg havde dog lidt svært ved at få dem overtrukket pænt… Man skal nok bare øve sig lidt :-)
Uhm nogle smagsvarianter! Dem er jeg nødt til, at prøve! :-) Lavede selv flødeboller for første gang her i påsken, hvor jeg havde held med, at få chokoladen fordelt ved at have flødebollen på en stor salatgaffel, og så overhælde den med chokolade, indtil den er helt dækket og det overskydende chokolade er dryppet af igen – se evt. med her: http://jonnaboe.blogspot.dk/2013/03/hjemmelavede-fldeboller.html :-)
Knus john-a // jonnaboe.blogspot.com
Tak for tippet, Jonna – jeg må helt sikkert prøve en anden metode næste gang :-)
Hvor lyder de altså lækre! Jeg synes det er ret charmerende med det “rustikke” look. Jeg har også selv i lang tid gerne villet lave flødeboller, men jeg har ikke fået taget mig sammen i frygt for det skulle ende galt. Sukkertermometeret ligger bare i skuffen og venter, så der er vel ingen undskyldninger?! ;-)
Mange tak – du må altså bare i gang ;-)
Hej Ditte,
Tror du det er en vigtig del af opskriften at bruge glukose, eller kan man lave et alternativ uden? Hopper tit hen over opskrifter med glukose fordi jeg ikke lige ved hvad jeg skal få brugt resten til – men måske er det bare på tide at få købt en spand ;-)
Hej Mette, jeg har både lavet med og uden glukose. Jeg synes at flødebollerne falder en smule mere sammen når de laves uden glukose, men de smager lige godt :-) Ellers kan du efterhånden købe glukose i mange supermarkeder og det er ikke specielt dyrt.
“Havtorn”- hvordan? Kom du noget marmelade i? Hele bær fra frost? Noget sirup? Tørret? Og kan du sige et par ord om mængden, men man skal vel passe på, at det hele ikke bliver for tyndtflydende? Lækkert ser det ud!
Hej Kristina, jeg kom en smule frysetørrede havtorn i, som jeg blendede helt fint og vendte i mit skum. Jeg brugte ca. 1 tsk til denne portion, men smag dig frem. Du kan sikkert også tilsætte en smule havtorn-sirup eller marmelade. Jeg kan godt lide, at skummet smager en smule syrligt, men prøv dig frem :-)
Hold da op hvor ser de lækre ud! Jeg synes faktisk, at de ser rigtig fine ud, når de er så rustikke, som de er, så det skal du ikke være flov over :D Jeg vil helt klart prøve at lave de her flødeboller i weekenden, men har du nogle gode ideer til, hvad man ellers kan bruge som smagsgiver? Jeg tænker lidt noget passionsfrugt-smag af en art, men kan man overhovedet købe sådan noget?
Tusind tak, Pia. Jeg ville egentlig også have lavet nogle med passionsfrugt, men droppede det igen. Jeg tror, at du kan købe frysetørret passionsfrugt eller måske kan du bruge en sirup. Ellers kan du jo tilsætte alle mulige gode sager; kaffe, rabarbersaft, jordbær eller måske en pebermynte-bolle ;-)
Hvis chokoladen skal være mere flydende for at chokoladen bliver i et tyndt lag, bruger jeg 7-10 gram palmin pr. 100 g chokolade, holder flødebollen med en flad genstand den kan stå på og hælder den flydende chokolade over med en ske. det er super nemt
Du skriver om mocca- og passionsfrugt-skum, kan du ikke for tælle om blandingsforholdet, og brugte du mocca-pulver eller afkølet espresso i eller hvad?
Har prøvet din opskrift med vaniliekorn i, og den blev bare super så nu er skriger min familie på flere af slagsen og jeg vil gerne overraske dem med dine gode bud på lækker skum :-)