I dag udkommer bogen FERMENTERING 2.0, som jeg har været en del af, både i form af at skrive dele af den, men også bag kameraet som fotograf. Vores første bog FERMENTERING solgte over al forventning og er vist blevet det man kalder for en bestseller. Den er udkommet i både Sverige og Norge, og jeg er super stolt over af have været en del af den. Men nu er efterfølgeren altså på gaden i dag og selvom man måske taler om den svære 2’er, så er jeg nok endnu mere stolt over denne bog, for jeg synes simpelthen at den er blevet både flot, velskrevet og brugbar…. og så har vi fået fermenteringsguruen Sandor Katz til at skrive bogens forord – hvor sejt er det lige?
Jeg kom ind i fermenteringsprojektet lidt ved et tilfælde, da jeg egentlig arbejdede med Søren Ejlersen på et helt andet bogprojekt. Jeg kunne med det samme mærke hans begejstring over emnet, og den smittede af på mig øjeblikkeligt. Mit bekendtskab med kraut, kimchi og kombucha var på det tidspunkt begrænset, men tanken om levende mad fyldt med smag, kraft og bakterier tiltalte mig utrolig meget. Så jeg kastede mig ind i projektet og fik kyndig vejledning af både Søren og den amerikanske fermentør Shane Peterson. Det er nu et par år siden, og jeg har spist fermenterede herligheder hver eneste dag lige siden. Mit køleskab er forvandlet til, hvad der ligner et kemilaboratorium, og dét at lave en kraut, er næsten blevet meditativt for mig – og en helt naturlig del af mit køkkenrepertoire. Mit ønske med vores nye fermenteringsbog er, at vi sammen skaber en fortælling om, hvor simpel fermentering i bund og grund er, og om hvordan de fermenterede kondimenter kan bidrage med nye nuancer og løfte smagene i vores køkken.
Fermentering 2.0 er tænkt som hjælp til dig, der er startet, har oplevet de første succeser og vil videre eller inspireres til nye veje. Efterhånden har vi fermenteret i både mindre og større skala. Mere end 200 forskellige opskrifter er afprøvet og nedskrevet. At fermentere planter er et område uden ende. Der er uendelige kombinationsmuligheder med både frugter, bær og grøntsager, og det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. I bogen dykker vi dybere ned i den urgamle konserveringsmetode og forklarer, hvilke processer der ligger bag tidens største kulinariske trend – i mulden, på marken, i munden og i maven. Hvilke gastronomiske glæder er der, når vi gærer og gemmer på glas? Og hvordan påvirkes vores indre mikroliv, når vi spiser mad med levende planter?
Du får 56 nye opskrifter på kondimenter, der giver naturlig smagsforstærkning til dit køkken. Med kondimenter mener vi sager, som du kan have stående på lager og plukke fra, når du vil løfte dit hverdagskøkken. På samme måde som et glas oliven, kapers eller sennep kan gøre det. Opskrifterne i Fermentering 2.0 vil give dig et forrådskammer, der giver dig mulighed for at forny din madlavning og give dine retter ekstra karakter. Oplev komplekse smage i kendinge som ketchup, sennep og chutney. Gå agurk i mælkesyregærede grøntsager, pickles og saltede citrusser. Bliv boblende glad af juice og kombucha. Og få sved på panden af din egen fermenterede hotsauce eller en af de vilde koreanske kimchi. Opskriften på succesfuld fermentering er den samme som i den sidste bog – salt, tid og temperatur er grundingredienserne.
Vi håber du vil tage godt imod vores nye bog – og lad mig endelig vide, hvis du har spørgsmål omkring fermentering eller måske allerede har prøvet kræfter med det og fundet frem til nye, gode smagvarianter, som du har lyst til at dele. Fermentering 2.0 kan du købe rundt om i landets boghandlere eller lige her hos Saxo.com.
9 kommentarer
Hej endnu engang tak for din gode blog, jeg skrev et spørgsmål -måske lidt sent- til dit indlæg om surdej. Har du evt mulighed for at svare på det?❤️
Kære Iben, Så fik jeg svaret på din kommentar :-) KH Ditte
TILLYKKE, Ditt
Sikke en overraskelse, bogen udkommer i dag – jeg skal da omkring boghandleren i morgen
Dine billeder er så fantastisk flotte :D
Tillykke med endnu en bog :-)
Tusind tak, Marie :-)
Tusind tak – jeg håber bogen kan findes i Viborg :-) God weekend.
Stort tillykke med udgivelsen, jeg glæder mig til at dykke ned i bogen!
Tusind tak :-)
Hei! Vil boken denne gangen også komme på norsk? Ellers nøyer jeg meg med den danske utgaven
Hilsen Mimi