Hvis I kiggede med i Go’Morgen Danmark i søndags, så opdagede I nok, at jeg stod derinde og havde gang i en masse fermenterede herligheder – jeg lavede fermenteret ketchup og BBQ-kraut – begge opskrifter fra bogen Fermentering 2.0. Opskrifter er super nemme og gode som begynder-opskrifter, hvis du ikke er så bekendt med fermentering. Både ketchup og kraut kan bruges som tilbehør til din aftensmad; fx. til hot dogs, i burgere eller til grillet kød og grønt.
{ TOMATKETCHUP }
UDSTYR:
1⁄2-liters patentglas
Kniv
Rivejern
Køkkenvægt
Røreskål
Foodprocessor eller blender
INGREDIENSER:
400 g tomater
2 fed hvidløg
75 g honning
3 spsk æblecidereddike
1⁄2 tsk stødt allehånde
1 spsk tomatpuré
15 g groft havsalt
1 ydre kålblad (fx hvidkål eller rødkål)
Start med at skylle tomaterne. Skær dem i halve. Pil hvidløgene, og riv dem fint. Vej de øvrige ingredienser af (undtagen det ydre kålblad), kom dem i foodprocessoren sammen med tomater og hvidløg, og kør dem, til du har en helt glat ketchup. Hæld tomatketchuppen på patentglasset.
Skyl kålbladet, og fold det, så det passer til patentglassets bredde. Læg det omhyggeligt ned ovenpå ketchuppen, og pres kålbladet ned under lagen, så det ligger som et beskyttende låg. Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i patentglasset, luk det og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted. Lad tomatketchuppen fermentere i 5 til 10 dage, ideelt set ved en temperatur på mellem 18 og 20 grader. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere. Glasset skal åbnes hver dag for at frigive det kuldioxidtryk, som fermenteringsprocessen danner.
Smag på ketchuppen efter 5 dage eller før, afhængigt af temperaturen. Mangler tomatketchuppen lidt syrlighed i smagen, så lad den fermentere videre. Smag på den løbende indtil den 10. dag, hvor den bør være klar.
Stil din tomatketchup på køl. Den er nu spiseklar.
{ BBQ-KRAUT MED RØGET PAPRIKA & JALAPENOS }
UDSTYR:
1-liters patentglas
Kniv
Rivejern
Røreskål
Køkkenvægt
INGREDIENSER:
800 g hvidkål
150 g rød peberfrugt
20 g syltet stærk chili (gerne jalapeños)
2 spsk stødt røget paprika
20 g groft havsalt
Fjern de to yderste blade fra kålhovedet, skyl dem godt, og læg dem til side til senere brug. Skyl kål og peberfrugter. Skær kålhovederne i kvarte, og fjern den inderste kerne fra hver kvarte. Kernestykkerne kan du bruge i en anden ret. Snit kålen i helt tynde strimler. Fjern stilk og kerner fra peberfrugterne, og skær dem i tern eller tynde strimler. Skær jalapenos i små tern. Kom kål, peberfrugt, jalapenos og paprika i en stor røreskål, og tilsæt saltet. Læg kræfter i og massér saltet ind i kålblandingen med rene hænder, til blandingen afgiver sin saft. Det tager ca. 5 til 10 minutter. Hæld kålblandingen ned i patentglasset sammen med den ud- vundne saft, der nu udgør saltlagen. Pres det hele godt ned i glasset med dine hænder, så kålblandingen dækkes helt af saltlagen. Hvis du har masseret kålen tilstrækkeligt, vil der være nok lage til at dække al kålen. Hvis der mod forventning ikke er nok, kan du tilføje lidt lage.
Find de yderste kålblade frem,og fold dem sammen, så de passer til glassets bredde. Læg dem omhyggeligt ned over kålen i patentglasset, og pres dem ned under lagen, så kålbladene ligger som et beskyttende låg. Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i patentglasset, luk det, og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted. Lad kålen fermentere i 21 til 28 dage, ideelt set ved en temperatur mellem 18 og 20 grader. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere.Glasset skal i starten åbnes hver dag for at frigive det tryk, fermenteringsprocessen danner. Det er særligt vigtigt i de første 5 til 7 dage, hvor fermenteringen går stærkt, og kålen bobler af kuldioxid. Når det ikke bobler så intenst mere, kan du nøjes med at åbne glasset med ere dages mellemrum, og til sidst undlade det helt. Smag på kålen på den 21. dag eller før, afhængigt af temperaturen. Hvis den ikke er sur nok, kan du lade den fermentere videre. Smag på den løbende indtil den 28. dag, hvor den bør være klar. Stil din kraut på køl. Den er nu spiseklar.
13 kommentarer
Uhm jeg så godt du var i tv og jeg nød både du og dine lækkerrier og vil selv prøve at lave nogle glas:-)
God fornøjelse :-)
Når ketchuppen er klar til brug – kan man så hælde den på flasker? Eller bør man gøre det fra Start af?
Du kan sagtens hælde den på flaske… eller blot lade den være i glasset :-)
Hej Ditte
Tusind tak for dit svar, jeg er nybegynder i det her fermentering og derfor usikker på om man kan se/smage om processen er lykkes. Synes ikke rigtig der sker noget. Det har endnu ikke boblet synligt og ikke noget kuldioxid, der har brug for at komme ud af glasset. Kan se du skriver det kan tage flere dage ved koldere temperatur. Så satser på det et grunden?
Hej Sanne, Hvor længe har det stået? Jeg har netop selv lavet en portion, som faktisk aldrig kom igang med at fermentere, så jeg måtte starte forfra…. Måske du skal prøve at smage på den, og se om den er blevet syrlig og let-perlende :-) KH Ditte
Hej Ditte
Det har stået siden 30. Maj – har smagt på det i dag og smager fint, men om det er fermenteret og spiseligt er jeg usikker på. Skulle jo helst ikke spise noget der er “sundhedskadeligt”
Har lige sat en portion BBQ-sauerkraut over. Ku ha spist det med det samme så lækkert duftede det
Prøver at hælde ketchuppen på flaske og ser hvordan det ser ud.
Har haft det i mørke glas så svært at se hvordan det reelt ser ud. Kan man seiller dufte hvis det er uspiseligt?
Mine smileyer forsvinder altså i mit skriv :-)
Hej Sanne, Du skal selvfølgelig ikke spise den, hvis der er skimmel på, men ellers er den fin og sikker at spise. Den burde være klar på nuværende tidspunkt – er den blevet en smule syrlig? God fornøjelse med BBQ-kraut…. en af mine favoritter :-) KH Ditte
Hej Ditte
Den smager fint og en smule syrligt – så satset på den kan spise :-)
Glæder mig så meget til krauten :-)
Er gået helt i selvsving så har også lavet en på rød spidskål, æble og bladselleri og lidt krydderi. Så må vi se hvad det ender med. Et sidste spm. Krauten bobler på luv og løs – plejer du at presse det under væsken, skulle det flyde op til overfladen? Kålbladet bliver presset godt op pga aktiviteten.
Kh Sanne
Hej Ditte
Som nybegynder i fermentering synes jeg at det er lidt svært at vurdere om noget er rigtig eller forkert. Den kraut jeg satte over søndag. Kålbladet er tørret ud, så overfladen ser mærkelig ud. Ikke muggen bare indtørret. Er det okay?
Mvh Sanne
Hej Sanne, Så sejt du har lavet kraut. Kålbladet vil tørre ud og komme til at se meget kedeligt ud :-) Men når din kraut er færdig og klar til at komme på køl, kan du fjerne kålbladet og smide det ud.
Fjernede kålbladet og pressede kålen ned i væsken. Nok ikke det jeg sku ha gjort…nu har det øverste lag kål fået sammen udseende. Tør og “hvid” på overfladen. Ved ikke om det er varmen. Hvis jeg kunne ha smidt et billede op, havde du fået et :-)
Synes dog ikke den lugter af kraut, som den anden jeg har gang i. Den der syrlige duft.
Nå men uanset så er det sjovt at prøve :-)
God dag til dig!