Jeg har tidligere blogget om brød, blandt andet brød lavet i fad, som her kommer i en opdateret version. Jeg har brugt denne opskrift i mange år og har svært ved at prøve andre brødopskrifter, så derfor kan jeg godt lide at eksperimentere med nye aspekter til opskriften.
Igår blev brødet bagt på fuldkornsdurum og ølandshvede, og det kom der et fantastisk resultat ud af; mere sødmefyldt og fugtig end normalt på grund af ølandshveden.
Der kan både bruges ildfaste fade med låg, stegeso i glas eller en Römertopf i ler. Jeg bruger et glaseret retro-fad med glaslåg, som er købt på et loppemarked. Det fungerer upåklageligt!
Gæren opløses i vand og de øvrige ingredienser røres i. Dejen skal kun lige røres sammen og have en konsistens som havregrød, så hold lidt igen med melet og tilsæt lidt ad gangen.
Kom dejen på køl og lad den stå i køleskabet i ca. 8-32 timer.
Ovnen varmes op til 250 grader mens fadet er inde. Når ovnen er varm tages fadet ud, smøres med en smule olie og dejen kommes i. Låget kommes på og brødet sættes i ovnen i ca. 25 minutter – alt efter hvor stort fad og brød er. Efter 25 minutter tages låget af, ovnen skrues ned til 200 grader og brødet bages færdigt til det er gyldent og sprødt; cirka 10-15 minutter.
Dejen kan også bruges til boller; der bliver cirka 7-8 boller af denne portion og de skal bage i 20-25 minutter ved 225 grader.
4 kommentarer
Hej!
Hvor ser brødet lækkert ud! jeg er ikke den store bager, men har lyst til at kaste mig ud i at prøve den alligevel
– hvor køber jeg ølandshvede henne?
Hej Sidsel, synes klart du skal hoppe ud i bagningen. Jeg køber Ølandshvede i Kvickly :-) god fornøjelse.
Hej, jeg har intet fad med låg – kan stanniol bruges eller vil det så være det samme som slet ikke at have noget over?
Hmmm, det har jeg ingen erfaring med – har du evt. en gryde med låg du kan bruge til formålet?