En stor del af danskernes kost består af brød, og der findes masser af rigtig godt brød, men der findes også rigtig meget dårligt og trist brød, som er lavet af dårlige råvarer. Jeg spiser meget sjældent brød, men ind imellem når lysten melder sig, så bliver det ofte til en af disse brødopskrifter. Hvis menu’en står på fx. hot dogs eller burgere, så bruger jeg altid mine grøntsagsfladbrød, og det smager virkelig godt! Fladbrødene kan også bruges som små wraps og smager også godt kolde dagen efter.
Nemme nøddeboller med tranebær og kanel, 12 stk.
Disse nøddeboller er rigtig gode som et mellemmåltid eller til madpakken – de tørrede tranebær kan skiftes ud med andre typer tørret frugt eller mørk chokolade.
100 g hasselnødder
100 g mandler
100 g hørfrø
100 g solsikkekerner
50 g græskarkerner
50 g sesamfrø
60 g tranebær (uden tilsat sukker)
1 tsk stødt kanel
5 æg, str. M
2 spsk kokosolie
½ tsk salt
Hak hasselnødderne groft og bland dem sammen med de øvrige ingredienser. Rør det hele godt sammen – det er nok bare at bruge en ske til at røre dejen sammen.
Fordel dejen i muffinforme af papir, og bag bollerne ved 180 grader, varmluft, i ca. 30-35 minutter.
Stenalderbrød med grøntsager, 1 brød, ca. 14-18 skiver
150 g grofthakkede nødder, fx valnødder, mandler, hasselnødder
150 g kerner og frø, fx solsikkerkerner, hørfrø, græskarkerner
3 æg
2 spsk chiafrø
150 g revet grøntsager, fx. squash, kål, gulerod, spinat
2 spsk olivenolie
½ tsk havsalt
Rør alle ingredienserne sammen og kom dejen i en franskbrødsform, 1 L, beklædt med bagepapir. Bag brødet ved 200 grader, varmluft i ca. 30-35 min. Opbevar brødet på køl – det kan holde sig i ca. 2-3 dage. Jeg skærer brødet i tynde skiver og fryser dem ned i små portioner.
Mad-brød med squash, oliven og parmesan, 1 brød – ca. 10-12 skiver
Du kan enten bage et helt brød eller fordel dejen i muffinforme, og bage små muffins til morgenmaden, madpakken eller skovturen. Brødet er fyldt med mange gode sager og mætter rigtig godt. Jeg kan bedst lide at bage brødet, lade det køle helt af og riste skiver, så det bliver gyldent og sprødt. Brødet er inspireret af den australske kogebogsforfatter, Sarah Wilson, som udvikler sukkerfrie opskrifter.
100 g alm. mandelmel
2 spsk hørfrømel
½ tsk havsalt
1 tsk bagepulver
4 æg, str. S/M
50 g sorte oliven, hakkede
25 g parmesan, revet
½ squash, ca. 140 g, revet
60 g god skinke eller chorizopølse
8 soltørrede tomater, hakkede
Bland de tørre ingredienser sammen i en skål. Slå æggene ud i en skål og pisk det let sammen – rør de øvrige ingredienser i æggene. Vend de tørre ingredienser i skålen og bland det hele godt sammen. Hæld dejen i en franskbrødsform (1 L), beklædt med bagepapir og bag brødet ved 175 grader, varmluft, i ca. 45-50 minutter eller indtil det er gennembagt.
Lad brødet køle helt af inden det skæres – opbevar brødet på køl. Brødet smager rigtig dejligt ristet, og kan bruges som sandwich-brød eller spises til en salat.
Fladbrød, 4 stk:
Disse fladbrød er super nemme at lave og rigtig gode til både hot dogs, burgere eller som bund til mini pizza’er – de er fyldt med grøntsager, og smager mildt og dejligt.
250 g grøntsager, fx. rødkål, hvidkål, broccoli, squash
½ dl alm. mandelmel
2 spsk hørfrømel
25 g revet parmesan
1 æg str. L
2 spsk karse
2 tsk loppefrøskaller
½ tsk havsalt
Skær grøntsagerne ud i mindre stykker og kom dem i en foodprocessor og blend indtil massen er helt fint. Tilsæt de øvrige ingredienser og blend igen. Form dejen til 4 store, flade brød – det gøres nemmest ved at forme direkte på en bageplade med bagepapir, og evt. med fugtige hænder. Bage fladbrødene ved 200 grader, varmluft, i ca. 15 minutter. Lad brødene køle af inden de fjernes fra bagepapiret.
4 kommentarer
Jeg elsker brød, og stenalderbrød bager jeg ofte, det smager vildt godt. Næste gang vil jeg bruge din opskrift, for sikke en god ide at tilsætte dejen nogle grøntsager – så bliver brødet også lidt sundere ;-) Din opskrift på fladbrød vil jeg helt sikker også teste meget snart, det lyder rigtig lækkert og nemt!
God weekend!
Hej Ditte. Lækre opskrifter! Især mad-brødet fanger min opmærksomhed, og jeg må snarest lave det! Dog har jeg ikke hørfrømel, men jeg har hampemel – kan det erstattes af det med samme mængde? :)
Madbrødet er super lækkert – jeg har ikke prøvet med hampemel, så tør ikke udtale mig om du kan erstatte hørfrømel :-)
I cannot decide which to make first!