Ja, du hørte rigtigt – kage med BLOMKÅL……. Måske ikke den meste almindelige ingrediens i kager og desserter, men faktisk smager det overraskende godt og så synes jeg det er sjovt. Jeg blev introduceret til kagen med denne hemmelige ingrediens hos min søster, og gik straks hjem og eksperimenterede videre med kagen.
Faktisk skulle kagen have været med i dessert-kapitlet i min nye bog, men i sidste øjeblik var der ikke plads, så derfor får I opskriften lige her.
Søsters blomkålskage med citrus, 6-8 pers:
Selvom kagen er lavet primært af blomkål, så smager den på ingen måde af kål. Den har en dejlig mild smag og blød konsistens. Til opskriften bruger jeg agar agar, som er en geleagtig substans, der hovedsagligt bliver brugt som fortykningsmiddel. Agar er naturligt forekommende og udvindes af cellevæggene af nogle arter af rødalger eller tang. Agar agar sælges i pulverform og er kraftigt stivende, så det er vigtigt at afmåle mængderne nøjagtigt.
Creme:
400 g blomkål
2,5 dl kokosmælk
1 tsk ren vaniljepulver
4 spsk ris malt sirup + et par dråber stevia (du kan også bruge fx. honning eller dadler)
skal fra 1 økologisk citron
skal fra 1 øko appelsin
saft fra 1 citron
½ tsk agar agar
Bund:
150 g nødder, fx hasselnødder, mandler el. valnødder
40-50 g blødt kokosolie
4 bløde dadler, uden sten
15 g kakaonibs
Skær blomkål ud i små buketter og kom det i en gryde med kokosmælk, vanilje, ris malt sirup og citrusskal. Lad det simre, så blomkålsbuketterne bliver møre – ca. 10 minutter. Kom det hele i en blender og blend indtil det får en cremet og glat konsistens. Tilsæt agar agar og kom det tilbage i gryden hvor det skal have et hurtigt opkog. Tilsæt citronsaft og smag til med fx. et par dråber stevia – lad cremen køle en smule af mens bunden laves.
Kom alle ingredienserne til bunden i en foodprocessor og blend det hele godt sammen indtil nødderne er blendet groft. Fordel bunden i en springform (16-18 cm), beklædt med film. Tryk bunden rigtig godt ned i formen, og hæld derefter cremen over bunden. Stil kagen, tildækket, på køl, i ca. 6-8 timer eller til næste dag, så cremen har sat sig helt.
Inden servering kan kagen pyntes med fx. skiver af citrusfrugter eller revet citronskal.
24 kommentarer
holda da op…. Det ser godt nok spændende ud… Det tror jeg vist nok lige skal prøves…
Den er rigtig spændende, så jeg kan bestemt anbefale at teste den!
Neeeej hvor ser det lækkert ud. Det skal da helt sikkert prøves af. Men jeg tro ingredienserne liiiige i første omgang skal holdes hemmelig for resten af familien, til de har smagt kagen ;) (de kan være liiiidt skeptiske, med alt nyt)
Ha ha ha, det lyder som en god idé :-)
ricetta curiosissima, devo assolutamente provarla!
Vil super gerne prøve denne kage, men har du et forslag til at udskifte appelsin og citron, da min store datter ikke tåler dette?
Jeg har kun prøvet den med citrus, men måske du kan bruge passionsfrugt, så kagen stadig får et syrligt twist – det passer nemlig godt til kagen :-)
Spøjs ingrediens. Men når jeg tænker over det, slet ikke ulogisk med den søde og mildere smag blomkål får når den koges. Smart fundet på.
Total enig med Vera, ingrediensen skal forblive hemmelig, indtil familien har smagt kagen. Ellers bliver der bare ramaskrig herhjemme. Glæder mig til at få den afprøvet.
Ja, det er meget spøjs, men kagen smager rigtig dejlig, og så synes jeg det er sjovt at eksperimentere med nye ting og ingredienser.
Hmmm … Den ser spændende ud, men selvom jeg har spist mange alternative kager igennem tiderne, så tror jeg altså ikke at jeg kunne få mig til at prøve den her! Jeg er dog et splittet, for det lyder jo også ret interessant :-)
Det er også en lidt skør kage, men den smager altså rigtig godt :-)
jeg er vild med skjulte grøntsager og fylder altid alt muligt i, hvor jeg kan slippe afsted med det! Putter i forvejen blendet blomkål i pandekager og hvidkål i min kanelomelet med flødeskum om morgenen.
Det lyder sørme lækkert med hvidkål i omelet…måske jeg skal prøve det :-)
Tak for svaret …. skal prøves :-)
Ej hvor sjovt, at hun er din søster. Elsker den blog, og synes det er så fedt, at hun er begyndt at lægge nye indlæg op. High five til jer begge for nogle fede blogs :)
Ja, det er fedt hun er begyndt at blogge lidt igen – hun er også til stor inspiration for mig :-)
Kan man skifte agar agar ud med noget andet, f.eks. husblas?
Det er ikke helt det samme, så jeg vil ikke anbefale det :-) Men hvis du prøver, må du endelig melde tilbage om det kan lade sig gøre!
Hvad er egentlig det som gør cremen lyserød? Synes ikke helt der er noget “farvende” bland ingredienserne, undrer mig bare lidt :D)
Den var nu mere gul/brun og det var pga. skallen af appelsinen + lidt appelsinsaft
Kan man måske udskifte agar agar med gelatinepulver fra Great Lakes?
Jeg har desværre ikke prøvet :-)
Den kage ser fantastisk ud!!
TAK :-)