Jeg får ofte spørgsmål omkring mit kamera, mine linser, redigering, foodstyling, hvordan mit køkken ser ud osv. Jeg har tidligere lavet indlæg om foodstyling og hvordan man kan tage bedre billeder med sin Smartphone. Men nu tænkte jeg det var på tide at vise lidt bag kameraet – min mand sniger sig nemlig nogle gang ind på mig og i hast snupper lidt billeder af mig i action. Så selvom dette handler om at tage bedre billeder med dit kamera, så er alle billederne her altså skudt med en telefon :-) Udover at vise jer lidt fra mit hjem og mit lille foto-studie, så har jeg prøvet at samle mine bedste råd til madfotografering i fem guldkorn.
Jeg bruger selv et DSLR-kamera, Canon 6D, og skyder primært med 50mm/1.4 objektiv, og derudover bruger jeg altid en tripod, helst min Manfrotto 055xprob, som udemærker sig ved at centerstangen kan lægges vandret, og er solid nok til at bære mit tunge kamera.
Mine 5 bedste guldkorn:
#1: Brug naturligt dagslys! Når jeg planlægger at lave en opskrift og tage billeder, indretter jeg min dag efter det – så selvom det er aftensmad, der skal skydes, bliver den lavet om formiddagen, mens lyset er godt – især efterår og vintertid kan være en udfordring med de få lyse timer. Brug ikke direkte sollys, og tag billederne et sted, hvor lyset stadig er godt, men blødt, fx tæt ved et vindue.
#2: Komposition og koncentration! Tænk over hvor meget der skal med i dit billede – sørg for at der ikke er forstyrrende elementer, tænk over vinklen og giv dig god tid til at få billedet i fokus, så du undgår uskarpe billeder.
#3: Køb nogle få gode rekvisitter og tænk især over gode baggrunde. Jeg køber eksempelvis gamle borde, skuffer, træplader og øvrige fund på loppemarkeder. Lav retter, som du ved tager sig godt ud og tænk i farver, form, kontraster, og brug gerne levende ting, såsom blomster, krydderurter, frisk frugt – det giver liv til billederne. Billeder af mad skal jo helst se indbydende og appetitlige ud, så gør dig umage og undgå at tage billeder fx direkte ned i en gryde eller pande.
#4: Brug en tripod! Desværre er der for tiden ikke så mange lyse timer, hvilket kan gøre det svært at følge #1 (dagslys), så meget hurtigt bliver det nødvendigt at kunne holde sit kamera helt stille på et stativ. Et stativ giver mulighed for at skyde med længere åbningstid, d.v.s lukke mere lys ind, som i sidste ende giver et relativt skarpt og lyst billede uden rystelser. Tripods findes i mange størrelser og prisklasser, men man kan sagtens starte ud med en billig model.
#5: Efterbehandling! Jeg vil klart anbefale at skyde i RAW, hvis dit kamera ellers tillader det. Det betyder at billedet indeholder flere informationer og dermed fylder flere MB, men tilgengæld giver det større fleksibilitet i efterbehandlingen. Jeg arbejder i programmet Aperture, som både fungerer som bibliotek og redigeringsværktøj. Jeg redigerer ikke specielt meget i mine billeder, men alle billeder får dog små-justeringer, da RAW ofte giver et lidt “fladere” resultat. Jeg redigerer normalt kontraster, farver, skygger, lys og beskæring. Derudover bruger jeg Photoshop en del til fx sammensætning af billeder, tekst på billeder og andre sjove ting.
Hvis du er interesseret i madfotografering, så kan jeg varmt anbefale at se disse korte video’er lavet af Jamie Oliver’s fotograf, David Loftus, som forklarer og viser tingene på en meget enkel, forståelig og unørdet måde.
Hvis du selv brænder inde med nogle gode tips og tricks, så del dem endelig med os andre, og spørg bare løs, hvis du er i tvivl om noget, så skal jeg forsøge at svare!
23 kommentarer
Ih hvor er det hyggeligt at se billeder from ‘behind the scenes’ :) Mit blog-nytårsfortsæt må simpelthen også være at få købt en tripod, for ja, den her årstid er godt nok ikke nem at arbejde med..
Rigtig godt nytår sødeste Ditte!
Rigtig god idé med en tripod – det tager lidt tid at vænne sig til at bruge en, men efter noget tid bliver den uundværlig :-) Også godt nytår til dig! Håber vi ses i 2014 :-)
simpelthen så spændende! Og din mand er heller ikke dårlig til at tage billeder ;)
Hvilken størrelse tripod har du, Ditte? Er det en gulvmodel?
Kan afsløre at morgenmad også er mit favoritmåltid ;)
Kh,
Tanja
Han er nemlig ikke så ringe endda :-) Jeg har denne model: http://www.manfrotto.com/055xprob-pro-tripod-black
Tusind tak for et inspirerende og lærerigt indlæg! Jeg stod og lurede på en billig tripod forleden – den må jeg vist hellere komme tilbage og få fat på :) Jeg skal vist også kigge på det med at skyde i RAW… Og i det hele taget lære mit arbejdskamera lidt bedre at kende.
Hvis jeg selv skulle dele et enkelt godt tip, som især er relevant, hvis man ikke har så meget plads til fotostudie og rekvisitter, så er det, at man kan komme rimelig langt med at opbygge illusionen vha. nogle pæne duge/viskestykker eller noget andet pænt stof, som kan lave en god baggrund. Det kan i hvert fald være et sted at starte.
Tusind tak for din kommentar og for dit gode råd med brug af stof og duge :-) Dejligt hvis mine små tips kan bruges…
Altid spændende at læse behind-the-scenes :)
Jeg bruger faktisk aldrig stativ til mine billeder, men det kunne være, at jeg skulle prøve at udfordre mig selv lidt og prøve med stativ engang imellem.
Personligt synes jeg, at man kan få nogle rigtig fine resultater med en blitz så længe, at man bruger en ekstern blitz og skyder igennem en hvid paraply, men det giver selvfølgelig et andet udtryk i billederne.
Jeg er i hvert fald glad for at bruge stativ, men det tog mig lidt tid at blive fortrolig med det :-) Man kan helt sikkert skyde nogle pæne billeder med blitz, men jeg er bare aldrig blevet god til det :-) Så jeg holder mig til dagslys.
Sikke et dejligt inspirerende indlæg! Jeg købte mit første spejlreflekskamera i foråret og har også med tiden fundet ud af, hvor vigtigt det er med rekvisitter og der er du til stor inspiration – Tak fordi du deler :-)
Dejligt at mine små tips kan bruges :-)
Hej Ditte,
Det ser ud som en masse hårdt arbejde, så tak fordi du vil dele det med os! Dine billeder er så smukke:)
kh
Tusind tak – dejligt du læser med :-)
Hej Ditte
Hvor er det fedt at komme med bagom kulissen. Jeg har prøvet en enkelt gang at lave rigtigt fotoshot med fotograf og det hele, med mine egne opskrifter og jeg elskede det. Jeg vill ønske jeg havde bedre plads til det herhjemme.
Jeg så dig forresten til GRØD arrangement hos VIPP, men du var jo noget optaget så jeg fik ikke sagt hej.
Tak for lækker mad her på bloggen.
Tanja
Hej Tanja, Jeg er også rigtig glad for mit lille studie, men kunne nu sagtens bruge meget mere plads :-) Hyggeligt du også var til VIPP-arrangement… næste gang må du love at sige hej :-) God weekend.
Hvor ville jeg bare ønske, at jeg havde samme feeling og skills indenfor madfotografering! Jeg skal virkelig øve mig, haha. Og så skal jeg nok også på udkig efter nogle federe rekvisitter. Tak for et super got indlæg. Det gav lidt en fornemmelse af, hvad det er, der skal til for at skyde nogle skarpe, appetitlige fotos!
Dejligt du kunne bruge mine tips – det handler bare om at øve sig, og så skal det nok komme ;-)
Hej!
Tusind tak for er dejlig indlæg- det med at fotografere og foodstyle er supersjovt, men svært, synes jeg.. Jeg har kun øvet mig i 4 måneder og jeg ønsker mig brændende at blive bedre, så jeg SUGER til mig, når dygtige deler ud af deres viden, som du gør her- tak;-)
Hilsner fra solskinsøen- Janne
Kig gerne forbi min blog;-)
Må jeg tilføje dig på min liste af inspiratorer ?
Hej Janne, tak for din kommentar – dejligt du kan bruge mit indlæg. Det handler bare om at øve sig og blive ved med at øve og finde inspiration :-) god weekend til dig.
I found this web site thru Pinterest and amazing great.
keep up the good work.
Cheers
Enes
Tak for brugbare tips!
Den hvide plade, du bruger for at skabe refleksion, er det fx bare en tomt malelærred, eller er der krav til mathed/glans eller andet?
Jeg bruger bare en plade, som jeg har klistret et hvidt, mat stykke karton på :-)
Hej Ditte,
Hvilken version af photoshop bruger du? Jeg står nemlig selv overfor at skulle købe, og jeg er en anelse i tvivl om, hvad jeg skal investere i… :)
Hvordan har du printet de små billeder i toppen? Har du en mini foto printer eller hvordan? Og hvilken model er det?