Denne æblesirup fik jeg også hos min mor på min fødselsdag og jeg har nu selv været i gang med at fremstille et stort glas af denne søde tykke sirup.
Siruppen kan bruges sammen med yoghurt og musli, til pandekager, drinks og sikkert også til mange andre gode ting. Jeg har planer om at bruge det til mine nytårscocktails.
Det går i alt sin enkelthed ud på at skaffe eller selv presse noget rigtig godt, ufilteret æblemost, som koges sammen med sukker og vanille i hulens lang tid indtil der opstår en gylden og velduftende sirup. Det er ren trylleri.
Til et stort glas sirup:
7,5 dl. æblemost/saft
350 g. rørsukker
1 vanillestang
Det hele kommes i en gryde og simrer i cirka 2-2,5 time. Det skal kun simre og ikke koge! Husk at røre i det ind imellem. Hvis der bruges hjemmepresset most kommer der en del urenheder på toppen, som skal skummes væk.
Når det er blevet gyldent, tykt og skønt kommes det på rene glas og opbevares på køl.
16 kommentarer
Det lyder super lækkert, det må prøves næste år.
Hej,
Har først lige opdaget din blog og er blevet helt tryllebundet. Hold nu op hvor ser det bare lækkert ud! Tror jeg en af dagene vil begive mig ud i en portion surdej så jeg kan afprøve nogle af dine opskrifter med surdej.
Så til det jeg egentlig ville spørge om; hvor lang tid kan sådan en æblesirup holde? Og skal den stå i køleskab eller bare i et køkkenskab?
Hilsen Christina
Hej Christina, dejligt du har fundet frem til mit lille univers. Kan klart anbefale at kaste sig ud i en surdej – det er nemt og brødet bliver meget bedre. Mht. æblesirup, så lavede jeg min i december og bruger formentlig det sidste i næste uge.. Det kan holde længe på køl og hvis det ikke virker specielt tykt lige med det samme, så lad det stå på køl nogle dage :-)
Hej :)
Bare et enkelt spørgsmål, skal det koge med eller uden låg?
Uden :-)
Igår forsøgte jeg din lækre opskrift. Simrede i ca 2 timer til det var blevet lidt tykt i det, puttede på glas og glædede mig til at skulle have på yoghurten her til morgen…….. Den havde så sat sig sig meget at det ligner massen til karameller. Øv, ved du om man kan forsøge at koge igen med lidt ekstra saft for at fortynde det?
Tak for en fantastisk side iøvrigt.
KH Tina
Øv øv, hvor mystisk. Der er tidligere andre som ikke kunne få det til at sætte sig. Det opfører sig åbenbart meget forskelligt. Både min mor, søster og jeg laver det på denne måde og har aldrig haft problemer. Må indrømme jeg ikke ved om du kan redde det :-) måske det kan bruges til noget andet?
Hvor fedt med en æblesirup – vi har så urimeligt mange æbletræer i haven så det ville da være skønt at vi kan bruge æbler til anden end æblesnaps og til at koge æblesaft på :)
Glæder mig til at prøve det!
Jamen, så er det oplagt at lave sirup af æblerne. Det smager skønt til yoghurt, i smoothies eller i en drink :-)
Ved du hvor længe siruppen kan holde sig? :-)
Rigtig længe – har haft min på køl i 6 måneder og den er stadig god!
Jeg har lige lavet æblesiruppen. Det gik desværre ikke så godt.
Den har simret i 1,5 time ved allerlaveste blus på mit gaskomfur.
Den er blevet helt sort, men den er ikke brændt fast? Har du også oplevet dette?
Hej Monica, det har jeg aldrig oplevet og har efterhånden brugt min opskrift mange gange – brugte du samme mængder som mig?
Ja, jeg brugte samme mængder.
Det er ret underligt.
Ja, det er da underligt… Siruppen bliver mørk, men ikke sort. Kan ikke sige, hvad der er gået galt, så måske du bare må prøve igen :-) God søndag til dig.
Hvis æblerne er knap modne er de fulde af pektin og så er det næsten samme opskrift som på æblegele, det kan være derfor det tykner i glasset. Men så har man jo lækker æblegele til morgenbrød eller frikadeller.